ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

ZH 2015 | Sa ZAPADA u Zenicu 133 učesnika

Treća etapa projekta „Zenički horizonti“ Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, realizovana je protekle nedjelje na zapadnom dijelu Zenice sa posjetom releju na Liscu i uživanju u prirodnim ljepotama koje nam ovaj kraj pruža.

Stotinu trideset i tri (133) učesnika iz Zenice i Kaknja, a i ostalih gradova prehodalo je prelijepu turu koja je u 08:00 počela sa poznatog nam Vrselja, autobuska stanica na Vrselju, gdje se nalazi prodavnica mješovite robe interesantnog naziva PROGLEDALO, nakon čega su učesnici detaljnije upućeni u turu i započeli svoju dnevnu šetnju koja je trajala sve do iza 17:00 časova.

Najljepši i najdraži dio je bio sam uspon na relej koji se nalazi na vrhu Jelina, koji je ujedno i najviši vrh koji okružuje grad Zenicu sa nadmorskom visinom od 1331 metar. Radi dominantnog položaja nad zeničkom kotlinom, desetljećima služi za postavljanje radijskih, TV i drugih komunikacijskih antena. Nakon što smo posjetili relej kolona se uputila prema selu Stranjani, gdje smo napravili jedno predivno i ugodno sunčanje i odmaranje u lijepim i ravnim livadama a nakon odmora laganom šetnjom nastavili preko Strnokosa do najprepoznatljivijeg zeničkog brda Zmajevac. Ime Zmajevac se, kako kažu, vjerovatno veže za neku legendu o zmajevima. Legende o zmajevima su bile jako česte u centralnoj Bosni.

Treća etapa projekta „Zenički horizonti“ protekla je u veoma dobrom raspoloženju, lijepom vremenu i nezaboravnim vidicima sa zeničke najljepše planine Lisac .

Udruženje „Vedro“ se zahvaljuje GSS Zenici koja je i u trećoj etapi zajedno sa organizatorima iz VEDRA napravila jedan siguran i kvalitetan izlet gdje smo zajednički izveli sve učesnike u prirodu oko grada Zenice i obezbjedili im sigurnost.

Sponzori projekta su JP BH Pošta, Almy Transport, RM Company, Arel, Fantasy i kopirnica Labirint, a medijski sponzori radio Zenit, ZenicaBlog, Radio-televizija Zenica i magazin Sigma.

Hvala svima na podršci pri organizaciji i realizaciji ovog svezeničkog planinarsko-rekrativno-edukativnog projekta!

PR Udruženja planinara „VEDRO“
Afan Afan Bosnolog Abazović

TOP