ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Dobrodošli !! | O Udruženju planinara VEDRO.

Osjećajući da gradu Zenica nedostaje nešto što će okupiti pojedince iz svake sfere života i spojiti ih u jedinstvenu šetačku ‘kolonu’, 06.10.2013. petero mladih ljudi je postavilo kamen temeljac i učinilo prvi korak ka ostvarenju svoje vizije o kreiranju aktivnijeg i zdravijeg društva. Ta vizija nosi ime VEDRO.

Sam naziv Vedro ima dvostruko značenje: nebo bez oblaka i tradicionalni pozdrav svih planinara pri susretu na planini. Međutim, naše Udruženje je ovom terminu dalo novu dimenziju, a to je: skupina koja zagovara zdrave navike, koja pomjera granice kada je u pitanju bosanskohercegovačko planinarstvo, i koja je obično planinarenje pretvorila u atraktivan stil života.

Vizija Udruženja je i više nego prerasla prvobitna očekivanja. Sa preko 10.000 učesnika od dana osnivanja, i to ne samo iz Zenice, nego iz čitave Bosne i Hercegovine, Vedro je uspjelo da poveže sve ljubitelje prirode i da pokaže da jedna ideja može pokrenuti velike stvari.

Osnivači:

 • Amel Selimović
 • Nermin Talam

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro” svoje ciljeve ostvaruje kroz sljedeće oblike djelovanja:

 • pokretanjem i organizovanjem djelatnosti na zaštiti i unapređenju planinske prirode i čovjekove okoline, te na očuvanju kulturno-historijskih spomenika u planinama
 • razvijanjem svijesti o tjelesnim aktivnostima koje se organizovano izvode radi unapređivanja zdravlja i rekreacije;
 • organizovanjem izleta, pohoda, tura, susreta, sletova, logorovanja i planinarskih takmičenja, te drugih planinarskih manifestacija;
 • organizovanjem izgradnje, uređivanja, obilježavanja, čuvanja i održavanja planinarskih staza i veznih putova;
 • promocijom planinarstva kod mladih i građana, te organizovanjem i provođenjem odgojno-obrazovnog i kulturnog rada među planinarima na ovoj stranici;
 • njegovanjem planinarske etike, razvijanjem čovjekoljublja, nesebičnosti, ispravnog odnosa prema prirodi i smislu za njeno očuvanje;
 • stvaranjem uslova za razvoj zdravog, snažnog i plemenitog članstva;
 • organizovanjem stručnog osposobljavanja svoga članstva kroz predavanja, planinarske škole, tečajeve, seminare i druge oblike obrazovanja;
 • saradnjom s preduzećima i privrednim organizacijama u obavljanju poslova od zajednickog interesa, sa naučnim institucijama, školama, sportskim udruženjima
 • saradnja sa savezima i zajednicama, ustanovama, državnim organima i drugim organizacijama na razvoju planinarstva i njegovom društvenom vrednovanju;
 • razvijanje organiziranih oblika i stvaranje uvjeta za razvoj ukupne planinarske djelatnosti;
 • promocija volonterskog rada i uključivanja u zajednicu i društvo.

Udruženje i web stranicu pokrenula je grupa volontera, entuzijasta i zaljubljenika u prirodu s ciljem da promoviše planinarstvo, planine i planinarske domove u Zenici, Bosni i Hercegovini i šire.

Želimo da potaknemo druge da planinare i uživaju u prirodnim blagodatima.

Cilj nam je pokazati ljepote naših planina i pozvati druge da postanu dio ove grupe koji bezuslovno i bezkopromisno vole prirodu i druženje u prirodnom ambijentu, te proširivati saznanja o planinskoj prirodi, razvijati planinarske aktivnosti u svim oblicima koji predstavljaju neposredni dodir s prirodom.

Udruženje VEDRO je kreirano da ponudi ideje kako da provedete svoje slobodno vrijeme u prirodi i da posjetioci budu u svakom trenutku informisani o planinarskim dešavanjima, kako bi najljepši dio sedmice iskoristili na najbolji način.

Naša prednost kao Udruženja je ta da smo mladi i puni entuzijazma, te se želimo dokazati našoj okolini kroz jako kvalitetne izlete koje pravimo i u kojima svaki put bude sve više članova.

Trudimo se da sve vijesti promovišemo i kroz naš portal Vedro.ba koji nudi sve nove informacije o svijetu plalninara, ali i o očuvanju prirode i naravno zdravlju.

Planinarstvo pomičemo na viši nivo maksimalno se trudeći da svoje članove i izletnike što više educiramo o ljepotama Bosne i Hercegovine. Trudimo se da poka žemo da plannarstvo nije samo hobi nego prosto način života. Cilj nam je da prikupimo što više prvenstveno mladih, kao i cijelih porodica, te da pokažemo mladima da je priroda puno ljepša od virtuelnog svijeta

Ovo udruženje su osnovale mlade osobe koje su istinski zaljubljenici u prirodu, te osobe koje su upoznale prelijepe čari prirode.

Smatramo da je žalosno pored ovakvo lijepih bogatstava koje posjeduje naša zemlja, da slobodno vrijeme provodimo na sivom asfaltu, na zagađenim pločnicima. Mislimo da je vrijeme da se vratimo svojim korijenima, pa barem vikendom.

Planinarstvo je odlična prilika da uživamo punim plućima na svježem zraku, da razbistrimo svoj um, da ojačamo svoje tijelo i, naravno, da napunimo našu dušu sa pozitivnom energijom. Svjedoci smo da sve manje hodamo, vozimo se gotovo neprestano, i da naša djeca većinu slobodnog vremena provode za računarima. Pa odlučimo se da razbijemo te naše loše navike i počnimo zdravo živjeti.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i spotskog turizma"Vedro" jedva čeka da nam se priključite. Od nas ćete dobiti mnoštvo informacija i savjeta otome kako planinariti i šta planinarstva predstavlja. Ponudit ćemo vam i raznovrsnu ponudu izleta, i naravno, predstavit ćemo vam i sve bosanskohercegovačke ljepote. Želite li da poboljšate svoje fizičke sposobnosti, da uživate u historijskim spomenicima i našim planinama, da relaksirate svoj mozak i odvojite se od problema...

Želite li da dušu napijete cvrkutom ptica i mirisom planinskog cvijeća, i bude te puni pozitivne energije? Želite li zdravo živjeti i biti aktivni, pridružite nam se! Vedro!

Web stranica udruženja planinara VEDRO, njen kvalitet i dizajn samo za vas da bi na što lakši i kvalitetniji način mogli imati komunikaciju sa našim udruženjem.

Na našoj web stranici pronaći ćete mnoštvo kvalitetnih informacija i ideja za trenutke Vašeg odmora u prirodi, novosti, obavještenja, savjeti i zanimljivosti iz svijeta planinara, rezervaciju soba u planinarskim domovima u Bosni i Hercegovini te web prodaju planinarske opreme.

Dodjelom certifikata u Općini Zenica 13.11.2014.godine, završen je projekat “Upravljanje projektnim ciklusom” u organizaciji Udruženja “Forum građana Zenice”.

S ponosom ističemo da su dva člana Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma “Vedro”, Amel Selimović i Alexandra Domuz, dobili certifikate koji potvrđuju njihovu osposobljenost za sačinjavanje projektnih prijedloga po LOD metodologiji.

Zahvaljujući ovoj edukaciji naše udruženje će se u narednom periodu posvetiti primjeni LOD metodologije kod pisanja projekata i aplicirati na razne podrške koju nam pružaju evropski fondovi i sve ustanove koje su usko vezane za oblast kojom se mi bavimo i koje će poboljšati naše udruženje a i naše ciljeve u udruženju tj. pokušati razvijati planinarstvo u Bosni i Hercegovini a naravno i sportski turizam.

Statistika VEDRA

30+

ZAVRŠENIH PROJEKATA

1000+

ZADOVOLJNIH UČESNIKA

120+

REGISTROVANIH ČLANOVA

1200+

POZITIVNIH DOJMOVA
TOP