ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Via Dinarica – Etape izviđanja

Via-Dinarica---teren

Via-Dinarica & VEDRO |Realizacija ZELENE LINIJE projekta VIA DINARICA – Bistričak – Vlašić (Paljenik)

Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma Vedro iz Zenice je uzelo učešće u projektu Via Dinarica. Via Dinarica je planinarska ruta koja povezuje šest država regiona, a to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Albanija. Via Dinarica ima tri staze tj. Linije. Bijela linija koja prati najviše planine visokih Dinarida, plava označava dio planine uz Jadransku obalu, a zelena predstavlja dio nižih planina koje se utapaju Panonsku niziju.

Vedro je dobilo zadatak da ispita i markira dio zelene linije i to od Bistričaka do planine Vlašić.

Tokom protekla tri mjeseca, naše Udruženje je zajedno sa najaktivnijim članovima radilo na razvijanju ovog projekta i startalo sa izviđanjem terena kako bi predavali izvještaje o radu na navedenom projektu Udruženju Terra Dinarica i nastojali da na najbolji način donesemo što kvalitetnije rezultate i ideje sa terena koje će pomoći za realizaciju cijele etape koju smo dobili kao zadatak. U sljedećem periodu će naše Udruženje radili na markiranju navedenih izviđačkih planinarskih staza i prilagoditi ih za sve zainteresovane planinare, naše učesnike a i ljubitelje prirode koji žele da provedu vikend u laganoj šetnji po ovim krajevima našeg grada ili pak otići pješice u posjetu Travniku ili Vlašiću planinarskim stazama. Zanimiva činjenica je to i da će ove planinarske staze djelimično ispunjavati uslove i za brdski biciklizam.

Cijelo ispitivanje terena sveli smo na 4 zasebne etape uz obavezu da ćemo obavještavati naše članove oko samog procesa postavljanja markacija, održavanju terena i razvoju cijele planinarske staze. U budučnosti možete očekivati proširenje ovih planinarskih staza, vezanje istih sa drugim gradovima koje pripadaju ZELENOJ LINIJI zamišljenog projekta a sa svojom šetnjom po ovim stazama  svima nama dati do znanja da ovo nastojanje da Zenica, Bosna i Hercegovina, ima nešto kvalitetno za sve naše građenje kako cijenite ono što se radi i kako postajete dio samog razvoja planinarstva i sportskog turizma u našoj državi a i šire.

Planinarsko brdsko biciklističku stazu koja se proteže od izletišta Bistričak pa sve do največeg vrha Travnika, Paljenika, podjelili smo na 4 zasebne etape koje sačinjavaju :

  1. Via Dinarica – 1. ETAPA | Jastrebac – Ovnak – Pročitajte detaljnije izviđačku turu
  2. Via Dinarica – 2. ETAPA | Ovnak – Travnik – Pročitajte detaljnije izviđačku turu
  3. Via Dinarica – 3. ETAPA  | Travnik – Paljenik – Pročitajte detaljnije izviđačku turu
  4. Via Dinarica – 4. ETAPA | Bistričak – Jastrebac

Sve ture izviđanja koje je naše Udruženje uradilo možete pronaći na našoj web stranici. Uskoro počinje i sljedeća faza a to je markiranje planinarskih staza pa nakon toga i rad na afirmaciji građana i upoznavanjem naših članova o svim stazama koje obuhvataju ovo područje.

Nadamo se podršci Zenice u realizaciji ovog projekta koji ima veliki potencijal za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer pripadamo skupini država koja je jako bogata lijepim planinama i prirodom pa samim tim i konstantno trebamo da radimo na održavanju istih, poboljšavanju istih, a i iskoristiti svaki slobodan viken za planinarenje i sportski turizam.

TOP