ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Zenički horizonti su već tradicionalni projekat Udruženja „Vedro“ iz Zenice (uspješno realizovani od 2013. godine, od samog nastanka Udruženja pa sve do danas) koji ima za cilj animiranje i uključivanje stanovništva Zenice i okoline na pješačko- planinarskih pohodima; obilazak grada sa sve četiri strane svijeta te upoznavanje sa aspektima geografskog, geološkog, kulturnog, tradicionalnog i sa aspekta turizma značaja ovih područja.  Projekat se realizuje između dva najbitnija datuma za grad Zenicu, Dan grada i Dan osobođenja Grada. Ovim projektom se nastoji utjecati na aktivnost građana, svijest o prednostima provođenja vremena u prirodi na svim aspektima zdravlja, te razviti ekološka svijest i svijest o turističkim potencijalima našeg područja. Također, ovim projektom ujedinjuju se različita društva i udruženja koja rade na promociji planinarstva i sportskog turizma.

Neprestani stres i trka za poboljšanjem životnog standarda je uticala na udaljavanje čovjeka od prirode, iako je opće poznato da je boravak u prirodi glavni eliksir zdravog života. Ljudi uglavnom  nemaju naviku da svoje slobodno vrijeme provode u prirodi. Dobar utjecaj na to ima i činjenica da građani Zenice uopće ne znaju koji potencijal priroda u okolini grada nudi.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ želi da organizovanjem Zeničkih Horizonata da doprinos u rješavanju spomenutih problema u kako bi se kod ciljne populacije probudi i razvije svijest o značaju ekologije, očuvanja životne sredine, vođenju zdravog načina života, i sticanju navike za iskorištavanjem prirodnih potencijala i buđenje ljubavi prema prirodi kod mladih i djece.

TOP