ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Polje puno nade za bolje sutra – LET'S DO IT & VEDRO

Čovjek je ranio svakog „vojnika“ šume, svaku venu Zemlje, svaki izvor života. Samo naša vrsta se može dosjetiti da riječne tokove „ispravi“ i prilagodi svojim potrebama, da pegla čoškove rijeka sa svih strana, da raskrči hektar šume radi postavljanja temelja nečije pohlepe, temelje projektirane u grubim crtama i izblijedjelim bojama stvarnosti, stvarajući mjesta bez razuma, bez svrhe, bez duše.

I dok nas ova armija stabala pokušava dozvati pameti pokojom poplavom, pokojim zemljotresom, pokojim požarom, mi se opet smatramo najvećim žrtvama i pitamo se čime smo ovo zaslužili, a nismo ni svjesni koliko smo ustvari pošteđeni. Tako dobijamo taj rat u kojem niko ne preživljava…ni neprijatelj ni prijatelj ni mi…rat koji smo započeli sami protiv sebe.

Ovdje ću da stanem sa izlaganjem gore navedenog činjeničnog stanja koje se, nadam se, može svrstati u prošlo vrijeme, jer smo se napokon odlučili promijeniti, pa i URADIMO TO – LET'S DO IT!

Danas su bolni zvuci motorke i škripanje prikolica punih posječenih stabala bili nadjačani ponosnim i prkosnim zvucima kopanja, zatrpavanja, koordiniranja, smijeha i pjesme – sađenje je nadjačalo sječu.

Ove subote je svečano izašla nova generacija dobrovoljnih davaoca atoma života. Više od 300 sadnica borića pustilo je svoje malo korjenje sa željom da postanu jednoga dana jedna velika skladna tvornica za proizvodnju kisika.

U okviru projekta „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ 24.10.2015. godine odigrao se jedan prelijep i nezaboravan scenarij na lokalitetu Seoci, gdje je oko 60 volontera željelo da doprinese „izgradnji ekološke tvornice“. Željeli su da ostave trajan trag za sobom, da učine našu Bosnu i Hercegovinu uzorom za druge te udobnijim i zdravijim domom za sebe, svoju djecu, svoje unučiće, … .

Želiš li i ti dati trajni pečat našoj državi, a samim tim i planeti Zemlji? Pridruži nam se na slijedećoj akciji pošumljavanja i postani pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Informacije o akcijama pošumljavanja će biti pravovremeno postavljene na stranici vedro.ba ili facebook page-u

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP