ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

VEDRO partner u VIA DINARICA projektu, konceptu razvoja avanturističkog i planinskog turizma.

Jedna od glavnih značajki planinskog turizma je ta što je dostupan svima – od najmlađih pješaka do penzionera; cjenovno je prihvatljiv, nudi kako rekreativne, tako i adrenalinske sadržaje na svježem zraku, u predjelima koji plijene svojom ljepotom. Tako je “Via Dinarica”, kao poveznica balkanskih zemalja, koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma. “Via Dinarica” predstavlja kombinaciju turizma i zaštite prirode, a samim konceptom predviđa se promocija pješačenja, biciklizma, raftinga, kajaka i drugih avanturističkih aktivnosti.

“Via Dinarica” ima tri staze, odnosno linije. Bijela linija prati najviše planine visokih Dinarida, plava označava dio planina uz Jadransku obalu, a zelena linija predstavlja dio nižih planina koje se utapaju u Panonsku niziju. Ova jedinstvena planinarska staza proteže se Dinarskim masivom te tako prirodno povezuje šest država: od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, pa sve do sjeverne Albanije. Ovaj prekogranični projekat će omogućiti građanima koji žive u malim mjestima i planinskim selima duž bh. dijela trase da ostvare prihod i ponude održive turističke usluge i proizvode kao što su male gostinske kuće i restorani, tradicionalna hrana i vina, rukotvorine i suvenire. Promovisanjem razvoja trase Via Dinarica u BiH, podstaći će se kapitalne investicije u lokalnoj industriji i doprinijeti proširenju međunarodnih i regionalnih tržišta.

vedro-u-zavidovicima-na-sastanku-povodom-via-dinarica-projekta

Vedro u Zavidovićima na sastanku povodom VIA DINARICA projekta

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro ” Zenica je podržalo razvoj “Via Dinarica” koncepta i ponudilo direktnu pomoć oko realizacije projekta. Na sastanku koji je nedavno održan u Zavidovićima, kojem su prisustvovali i predstavnici Planinarskog društva “Vis” iz Žepča i SNIK “Atom” iz Zavidovića, dogovorena je buduća saradnja sa NVO “Terra Dinarica”. Uključivanjem u projekat, “Vedro” je uspostavilo tim koji će prohodati područje od Han Bile do Bistričaka, te prikupljati podatke o historijski i turistički važnim segmentima koji trebaju biti uključeni u ovu rutu. Tokom realizacije ovog projekta učestvovat ćemo na raznim treninzima, seminarima i radionicama kojim ćemo nastojati unaprijediti naše udruženje i tako našim članovima ponuditi što kvalitetniju uslugu.

Prva jedinstvena radionica kojoj smo prisustvovali bila je “Radionica o eko turizmu”, gdje je gost predavač bio jedan od vodećih svjetskih „zelenih“ tour operatera, Franco Negri Becerra. On je voditelj kompanije Explorandes iz Perua, koja je jedna od vodećih avanturističkih putničkih kompanija u Peruu, posvećena je praktičnom turizmu i nudi najbolja iskustva iz te oblasti. Od 1975. godine organiziraju penjanje za manje grupe, avanturistička i kulturalna putovanja, dovodeći turizam u mnoga zabačena i ruralna područja, istražujući drevne ruševine, skrivene staze i neucrtane rijeke, koji, između ostalih, spadaju u najfantastičnije i najraznovrsnije prirodne pejzaže u Andama, i koji posjetiteljima nude nezaboravne avanture, kulturalna i iskustva od posebnog interesa. Franco Negri Becerra je na primjeru njihovog najjačeg proizvoda „ Inka Trail“ prenio njihova znanja i iskustvo, kao i vezu sa uspostavom i rastom procesa u eko-turizmu.

Franco Negri Becerra, kompanija "Explorandes" - Peru

Franco Negri Becerra, kompanija “Explorandes” – Peru

Naredna edukacija će biti održana tokom predstojećeg vikenda u planinarskom domu “Matinski vis” iznad Žepča, gdje će učesnici biti teoretski i praktično upoznati sa osnovama i tehnikama markacije planinarskih staza. Ponosni smo što smo dio ovog projekta, i što ćemo zajedno sa NVO “Terra Dinarica” i svim drugim učesnicima raditi na promociji bh. prirodnih ljepota, kojima je naša zemlja zaista bogata, kao i unapređenju turističke infrastrukture i jačanju kapaciteta lokalnih pružalaca usluga

Primarni cilj jeste promocija regiona i znamenitosti. Radi se o kreiranju regionalnog brenda koji treba da istakne sve kvalitete kojima se ovaj prostor odlikuje. Upoznavanjem okruženja preko (Via) Dinarida prvo će zavoliti, pa početi cijeniti i čuvati svoju zemlju, te njegovati odnose i sarađivati sa drugim ljudima s kojima ih Dinaridi prirodno povezuju.

TOP