ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

ZH 2015 | “JUG” osvojio srca učesnika

„Jug“, druga etapa projekta „Zenički horizonti“ Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, realizovana je protekle nedjelje na zapadnom i južnom području grada Zenice.

Stotinu četrdeset osam (148) učesnika iz Zenice, Kaknja i Viteza prehodalo je prelijepu turu koja je u 08:00 počela sa prijevoja Ovnak, teritorijalno-administrativne granice Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Nakon Ovnaka, kolona je prošla kroz selo Grahovčići, uspevši se u rejon uzvišenja Šljivice, te se, preko Ibrahimovače, spustili u najudaljenije selo viteške općine, Lupac. Nakon odmora na „sedri“, put je nastavljen do Vjetrenica, iznad Vrhovina, preko Luga do vrha Kubera (Saračevica), odakle se kolona spustila do Gornje Zenice. Ovu prelijepu turu začinio je pogled sa najljepšeg vidikovca na Zenicu – Kljun na samom kraju ture. Spust sa Kljuna izvršen je na Vučjak, preko Crnila na Meokušnice, čime je 24-kilometarska tura završena oko 18:00, nakon desetosatne etape (aktivnog hodanja oko 7,5 sati).

Najljepša, ali i najzahtjevnija etapa projekta „Zenički horizonti“ protekla je u veoma dobrom raspoloženju, lijepom vremenu i nezaboravnim vidicima zeničke, viteške i travničke okoline. Najmlađi učesnik je bio Faris (6 godina), a najstariji Senad (67 godina).

Udruženje „Vedro“ se zahvaljuje narodu Lupca i Gornje Zenice na srdačnom dočeku, jer je kolona učesnika projekta „Zenički horizonti“ bila jedina takve vrste koja je prolazila kroz njihova sela za dugo vrijeme.

Sponzori projekta su JP BH Pošta, Almy Transport, RM Company, Arel, Fantasy i kopirnica Labirint, a medijski sponzori radio Zenit, ZenicaBlog, Radio-televizija Zenica i magazin Sigma.

Hvala svima na podršci pri organizaciji i realizaciji ovog svezeničkog planinarsko-rekrativno-edukativnog projekta!

PR Udruženja planinara „VEDRO“
Afan Abazović

TOP