ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

POZIV | Zenički horizonti 2015 – ISTOK

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice poklanja svome gradu drugo izdanje projekta “ZENIČKI HORIZONTI”, u čast Dana Zenice, 579 godina od prvog pominjanja Zenice (20. mart 1436. godine) i Dana oslobođenja Zenice, 70 godina od oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora (12. april 1945. godine).

Pozivamo nezaposlene, učenike, studente, radnike, penzionere, rudare, profesore, vozače, nastavnike, sportiste, novinare, fotografe, turističke radnike, doktore i planinare Zenice i zeničkog kraja, ali šire, na učešće u jedinstvenom edukativno-rekreativnom projektu obilaska Zenice sa četiri strane svijeta.

Čolan (1044 mnv) je planinska visija, dužine oko 6 km, istočno od Zenice. Proteže se od selâ Briznik i Varda do iznad sela Klopački Vrh, a u pravcu Klopačkih Stijena. Čolan je omiljen cilj pješačkih tura brojnih Zeničanki i Zeničana. Ta ljepota se rijetko gdje u planinama može vidjeti, a Zenica je zbilja privilegovana da ima Čolan, do kojega se može doći iz najmanje deset pravaca, zavisno od težine puta koji se želi preći. Najlakši je autobusom u Briznik i za pola sata ste na Čolanu. Čolanom se naziva noga jagnjeta, a rjeđe goveda. Moguće da je u tome značenje naziva ove planinske visije, koja je nekad nekoga podsjećala na oblik noge jagnjeta.

Čolan je vrlo dobro posjećen od strane planinara i izletnika, jer se s njega pružaju izuzetni vidici. Iako je planinska visija, ne oskudijeva pitkom vodom. Među brojnim izvorima na obroncima Čolana, kvalitetom vode i privlačnošću se ističe Zorkovac, koji se nalazi ispod najviše kote ove visije.

Itinerer ture:

  • ISTOK (zelena)
  • Nedjelja, 22. mart 2015. godine u 07:15 sa Autobuske stanice Zenica do sela Briznik
  • Briznik – Čolan – Klopačke Stijene – Kopilo – Hamida = 12 km

“VEDRO” je, zahvaljujući sponzorima projekta obezbijedio po dva autobusa od po 55 mjesta za učesnike svake ture, u kojima prednost imaju članovi “VEDRA”. Ukoliko ne bude mjesta u njima, ostali zainteresovani se upućuju na autobus javnog prijevoza ka odredištu, sa čijim terminom polaska je sinhronizovan polazak sponzorskih autobusa.

Cijene karata za autobus javnog prijevoza Zenica – Briznik = 2,50KM

UČEŠĆE U PROJEKTU JE BESPLATNO!

Logističku i pomoć pri organizaciji, pružili su sponzori projekta, JP “BH Pošta”, “Almy Transport”, “RM Company”, “Arel”, “Fantasy” i kopirnica “Labirint”.

Svima im se duboko zahvaljujemo jer su prepoznali kvalitet projekta!

 Turistički vodič: Afan Abazović

• Sve informacije oko izleta možete dobiti svakim danom iza 14:00h na brojeve telefona organizatora izleta koje možete pronači klikom na ovaj link : VEDRO – Naš tim

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)
• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.
• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
• Povratak: u popodnevnim satima.
• Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.
• Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).
• Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

VEDRO TI BILO, NAŠ VOLJENI GRADE!

TOP