ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Članovi VEDRA na Vlašićkoj Gromili tokom sleta planinara.

Mala ali vesela ekipa VEDRAŠA u subotu 09.08.2014., ne tako rano kao inače,  uputila na još jedan bosanski biser  i to Vlašić. Uputili smo se starim ali ljepsim, životopisnim putem preko Galice , usput bacili pogled prema domu p.d. Galica iz Turbeta na čijem platou se održavala manifestacija kako bitna za planinarski savez , tako i za susret svih planinara , mjesto gdje se sreću stari planinarski prijatelji , ali i upoznaju novi i svi zajedno druže i zabavljaju uz muziku .

Nakon toga smo se uputili prema Devečanima, gdje smo odmorili . Staza nas je dalje vodila ” Putem sira” odakle se pružao spektakularan pogled prema VLAŠIĆKOJ GROMILI (1919m/nV) i pomalo surovom kamenitom terenu ,a na horizontu se vidio i sami vrh na kom se nalazi mali prepoznatljivi crveni metalni objekat, skrovište u koje može sjesti i zaštititi se od vremenskih nepogoda 8 osoba.

Godilo nam je šetanje preko prostranih zelenih livada.  Uživajući u prirodi na kojoj se nalazimo, beskraju našeg i veličanstvenog gospodina Vlašića i i razgovarajući sa našom domaćicom Eminom Konjalić stigli smo do mjesta odakle počinje blagi uspon prema samom vrhu. Prilikom stupanja na sami vrh ostali bez daha , ali ne od umora jer je uspon blag , već od pogleda koji se pružao okrećući se oko svoje ose. Na horizontu su se vidjele panorame Zenice,Viteza, Tranika. U neposrednoj blizini se ukazao Vlašić u svoj svojoj ljepoti, počev od Konjske, Devecana, Galice, Paljenika, Kraljice pa do Ljute grede. Sve pogledi ljepsi od ljepseg.

Da nam vrijeme i obaveze dozvoljavaju ostali bi vječnost na ovome prekrasnom mjestu”.

Članovi VEDRA

Autor teksta : Haris Adilović

TOP