ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Za turu Istok Zeničkih Horizonta 2016 tražio se autobus više…

Da početak Zeničkih horizonata 2016, obilaska Zenice sa sve četiri strane svijeta, nije mogao biti bolji, prosvjedočilo je 170 učesnika ture Istok koji su obilježili, na 20. mart, 580. godinu od prvog spominjanja Zenice. Dosada rekordan broj učesnika na ovoj turi, poželjelo je dobrodošlicu proljeću.

Prema ranije utvrđeno rasporedu, okupljanje je već počelo oko 7.00 sati na glavoj autobuskoj stanici, gdje su se do vremena polaska napunila već tri autobusa ljubitelja prirode, planinarenja i druženja.

Polazišna tačka ture Istok nije izmijenjena u odnosu na ranije godine, selo Briznik, gdje je predsjednik Udruženja za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, Amel Selimović, iskoristio priliku i obratio se prisutnima, te najavio lijepo druženje za već naredne etape. Iz Briznika, kolona su predvodili, pored organizacionog tima „Vedra“ planinarski vodiči Željko Knez i Bernardin Kapo, koji su koristili vrijeme pauza da zainteresovane upoznaju sa znamenitostima lokacija koje se prolaze ali i okolnih planinskih masiva i dalje upućivali prema Čolanu, Klopačkim stijenama, Kopilu te spustu u grad preko sela Talami.

Priroda kao da je htjela da potvrdi da je došlo proljeće pa je dozvolila učesnicima da uživaju u danu okupanom suncem.

U koloni ove pozitivne priče nisu učestvovali samo Zeničani i Zeničanke, nego su se pridružili planinari iz Kaknja, Visokog, Ilijaša ali i Indijane (USA) koji su svjedočili ljepoti zeničkih krajeva. Ljepota druženja ogledala se i u spoju različitih generacija, sa najmlađom učesnicom Umihanom sa nepunih pet godina i najstarijim učesnicima, bračnim parom Šibonjić sa 78 godina. Učesnicima je dodatnu zabavu dala i nagradna igra, gdje je prikupljanje fotografija sa pohoda već počelo jer su slikanja sa organizatorima bila u velikom broju.

Koliko je važno brinuti o vlastitom psihofizičkom zdravlju i koliko „Vedro“ promoviše tu priču kroz ovaj projekat svedoči i saradnja i zajednička realizacija aktivnosti sa Institutom za zdravlje i ispravnost hrane ZDK, koji su partner projekta.

Uspješnost projekta ogleda se i u podršci sponzora Albe doo Zenica, Zeni tours, Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK kao  finansijera projekta, te Ministarstva zdravstva ZDK kao pokrovitelja projekta.

Organizatori su se zahvalili učesnicima te najavili već slijedeću nedjelju, 27.03. drugu turu- JUG, sa početnom tačkom iz Janjića. Sastajanje je na starom mjestu, glavna autobuska stanica u 07.30h

TOP