ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Neuništiva pozitivna energija juga

Ponuda je bila ogromna i raznolika, za svačiji ukus ponešto, za svačiju dušu samo najukusnija hrana. Ljepote u kontrastu, kontrasti u ljepoti – sve zajedno u veličanstvenoj igri prirode, u neprekinutom tkanju rasprostrtom po čitavom južnom horizontu grada Zenice, od Janjića i Janjićkog vrha, preko Gornje Zenice do Kljuna.  

I tako „Vedra“ kolona od 158 učesnika teče sa istoka prema jugu, uvjeravajući se u neiscrpnu igru prirode – u smjenama vremeskih prilika, iznenadnim promjenama pejzaža, veličanstvenoj mijeni prirode. Pored prirode tog „južnog nedjeljnog jutra“, i sami učesnici su bili šarenoliki i varijabilni, uzimajući u obzir godišnju dob, spol, porijeklo, motiv odlaska u prirodu, razlog uključivanja u pozitivnu kolonu. Etapu “Jug” uspješno su prepješačili učesnici iz Zenice, Ilijaša, Visokog, Kaknja, ali i Belgije, od najmlađeg učesnika, sa pet godina do najstarijeg sa 79 godina. Upravo su ovi sudari raznolikosti prirode, a i same kolone ono što čini I krasi jedinstvo i slogu.

Svi smo bili zaljubljeni taj dan, zaljubljeni u prelijepu prirodu Zenice. Inače zaljubljenici u prirodu su posebne duše, takvi su da im, obično, nikakvih poređenja ne treba i tražiti. Upravo takva kolona je krasila jug Zenice toga dana…ili je ipak jug krasio nas? Gledajući ovu kolonu, čovjek bi rekao da su ovakvi rijetki, rasuti po nekoj nedokučivoj zakonitosti. Odjednom, godine postanu bez značenja, iako se broje na hiljade i stotine. Jer trag koraka kolone, koja je tog jutra pisala poglavlje br. 2 “Zeničkih Horizonata” toliko jak da ga ni vrijeme nije u stanju izbrisati – pozitivna energija je, naprosto, neuništiva.

Na koncu tog dana, na svu sreću, ovisnost o avanturi nije bila izlječena jer su znatiželjne oči već tražile onu zapadnu krivulju Zenice, u koju se sunce svakodnevno obrušava, a upravo toj krivulji ćemo se približiti već slijedeće nedjelje. Zapadna nedjelja zove!

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP