ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Vidjeli smo i zaleđeno Prokoško jezero

Osam članova Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ odlučilo je započeti Novu 2015. godinu na pravi način. Kao i predhodne godine, Vedraši su i ovu započeli usponom na Prokoško jezero.

Ekipa u sastavu Haris Adilović, Alexandra Domuz, Aldijana Salić, Adisa Salić, Amela Durmić, Almir Durmić, Muris Kovačević i Vernes Avdić krenuli su 04.01.2015.godine u 7,00 h iz Zenice, da bi u 9,20 h započeli uspon nedaleko od planinske kuće „Jezernica“. Put ih je vodio kroz snježne nanose i živopisnu crnogoričnu šumu, a čitavo vrijeme ih je pratio šum planinskih potočića. Došavši na Prokoško jezero, dočekao ih je nestvaran, bajkoviti prizor. Prokoško jezero je u cjelosti bilo zaleđeno, katuni i kolibe prazni, i Vedraši su shvatili da se nalaze na mjestu gdje je vrijeme stalo.

Napravili su kratku pauzu dovoljnu za osvježenje i fotografisanje čarobnih prizora, ekipa se potom,sklanjajući se od vjetra koji je pokazivao svu svoju planinarskusku snagu, žurnim koracima uputila nazad, prema početnoj tački uspona, propješačivši tako cijelih 20,6 km za 7 sati s kraćim pauzama.

U Zenicu su se vratili sretni, jer su proveli jedan čaroban, ispunjen dan, ali i sjetni, jer su se morali oprostiti od bajkovitog Prokoškog jezera, te su jedni drugim obećali da će poslijenovogodišnji usponi na Prokoško jezero prerasti u tradiciju.

AUTOR : Alexandra Domuz
Statistika VEDRO

TOP