ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Posljednja i najduža tura nas vodi na SJEVER Zenice

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice poklanja svome gradu projekat “ZENIČKI HORIZONTI”, u čast Dana Zenice, 578 godina od prvog pominjanja Zenice (20. mart 1436. godine) i Dana oslobođenja Zenice, 69 godina od oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora (12. april 1945. godine).

Posljednja i distanciono najduža etapa Projekta je tura “Sjever”.

Itinerer ture:
– SJEVER (plava) nedjelja, 13. april 2014. godine u 07:15 sa Autobuske stanice Zenica do sela Gladovići (Gladovići – Kraljevine – Smetovi – Crkvice = 21 km)

sjever-zenicki-horizonti-vedro-google-mapa

“VEDRO” je, zahvaljujući zlatnom sponzoru projekta, “Almy Transport” & “Prevoz putnika Zavidovići”, obezbijedio jedan autobus od 55 mjesta za učesnike ture, u kojem prednost imaju članovi “VEDRA”. Ukoliko ne bude mjesta u njemu, ostali zainteresovani se upućuju na autobus javnog prijevoza ka odredištu, sa čijim terminom polaska je sinhronizovan polazak sponzorskog autobusa.

Cijene karata za autobus javnog prijevoza Zenica – Gladovići = 2,50KM

Zbog velikog broja zainteresovanih za učešće na posljednjoj etapi projekta “Zenički horizonti”, tura “Sjever, a uzevši u obzir da je tura od Gladovića do Smetova, preko Kraljevina (oko 12 km), unikatan prirodni ambijent, izuzetno lagan za hodanje i prelijep za razgledanje, razmatrajući dužinu ture, potrebu za upoznavanjem i boravkom što većeg broja osoba na ljepotama Kraljevina i nedovoljne kondicione spremnosti nekih učesnika za realizaciju kompletne ture “Sjever” (21 km), Upravni odbor Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO”, angažovao je besplatan bus koji će dio učesnika vratiti sa Smetova u grad, u dogovoreno vrijeme, sa sljedećim prioritetima:
1. osobe slabije kondicione spremnosti,
2. starije osobe i
3. djecu s roditeljima.

Ostali učesnici se upućuju na zajednički silazak sa Smetova u grad, stazu dužine 9 km, sa polaskom u dogovoreno vrijeme i okončanje projekta “Zenički horizonti”.

 

Logističku i pomoć pri organizaciji, pružili su srebreni sponzori projekta, “Pero” doo, “CompExpert” & GoodFood.ba, “RM Company doo”, kopirnica “Labirint”, te Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona.

Svima im se duboko zahvaljujemo jer su prepoznali kvalitet projekta!

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (OBAVEZNO 1 do 2 litre vode).

• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)

• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: IZMEĐU LAGANO I OTEŽANO (Tura je bez jačeg uspona, a ova ocijenjena je ovako samo zbog elementa trajanja hoda).

L – LAGANO
Lahka tura primjerena svakom planinaru i izletniku, po ukupom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.

O – OTEŽANO
Lakša tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati dugotrajne uspone i mjestimične kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.

• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Povratak: u popodnevnim satima (bus) i predvečenjim (pješke).

Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).

Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.


Rezevišite mjesto za izlet preko naše facebook stranice – Kontakt porukom | KLIK

TOP