ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Promocija alpinističkog vodiča Treskavica – Oblik i filma “Osvajač beskorisnog”

Klub Extremnih Sportova Scorpio, Savez Izviđača grada Zenice i Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice, organizovali su u popunjenom Multiplexu Ekran Zenica za sve planinare, alpiniste i ljubitelje prirode promociju i predstavljanje novih isječaka iz života alpinista i planinara sažetim u kratkim filmovima pod režijom Dinne Kasala i Massim Morattija – a.

Pored dva kratka filma predstavljen je i novi alpinistički vodič Edina Durme pod nazivom “Treskavica – OBLIK” gdje nas je autor uveo u dubinu planine Treskavice, na koji način je baš Treskavica bila inspiracija za pisanje i kako alpinisti posmatraju vrh OBLIK koji Treskavici daje samo još jednu dimenziju i ljepotu.

Gosti na promociji su bile osobe koje su obilježile rast i razvoj alpinizma u našoj državi i zahvaljujući velikoj ljubavi prema prirodi, njihov dugogodišnji odlazak na planine, donjeo je velike sporske rezultate i upravo te rezultate i tu ljubav uspio je da režiser Dinno Kasalo prikaže svim gostima sinoć kroz film OSVAJAČ BESKORISNOG. Pored Dinne Kasala imali smo priliku razgovarati i sa aktuelnim predsjednikom Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, Zehrudinom Isakovićem, koji je na jedinstve način predstavio novi alpinistički vodič od Edina Durme. Pored filma OSVAJAČ BESKRISNOG i knjige, imali smo priliku pogledati i kratki film “Otac i sin” u režiji velikog prijatelja kluba SCORPIO, Massima Morattija. Najljepša podloga u konačnici je i dolazak predsjednika Saveza Izviđaća općine Zenica, Edina Šarića, koji je dao uvertiru u cijelu priču jer sve vezano za planinu i aktivnosti u planini počinje baš od izviđača koji nas najviše približe tom čarobnom životu u planini u vrlo mladim danima. Jedan od divnih dijelova promocije je i dolazak predsjednika Saveza Izviđaća općine Zenica, Edina Šarića, koji je dao malo uvertiru na samo razvijanje planinara jer sva ljubav prema prirodi i počinje iz mladog doba kada odlazimo u izviđaće i učimo se osnovama planinarenja i preživljavanja u prirodi.

Ovim putem želimo da se zavalimo svim gostima sinoć koji su izdvojili vrijeme i došli na promociju i nadamo se da je saradnja između udruženja u Zenici tek počela. Da se podsjetimo, Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO iz Zenice je prošle godine realizovalo projekat PREKO VODE DO SLOBODE gdje smo zajedno sa Sportsko rekreativnim klubom BOSNA iz Zenice posjetili planinu Prenj, spavali na Boračkom jezeru kod zeničkih Izviđača i nakon toga imali rafting na rijeci Neretvi. Projekat će naravno dobiti i drugi dio pa svi ljubitelji raftinga i planinarenja mogu očekivati i ove godine realizaciju istog. Projekat PREKO VODE DO SLOBODE je jedna divna ideja koja će svage godine pokušati da uključi što više drugih organizacija i učvrsti se kao jedan stabilan adrenalinski vikend za sve zeničane koji vole rafting i planinarenje. Ove godine uspjeli smo da uključimo i GSS Zenicu kao pomoć pri realizaciji odlaska na Prenj dok je ulogu vodića dobio Klub Extremih Sportova SCORPIO.

Iskreno se nadamo da će naše ideje donjeti mnogo novoga za grad Zenicu, za Zeničane, za planinarenje i sve ljubitelje prirode.

TOP