ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Lukomir – beskonačnost zamrznuta u vremenu

Bez kompasa, bez sata, bez kalendara…razoružao nas je od svih orjentira – Lukomir.

Brojke ovdje gube smisao. Prošlost i budućnost ne postoje…samo dijelovi sadašnjice. Žurba i težnja za penjanjem na ljestvici uspjeha nije prihvaćena u lukomirskom kolanju. Pod našim gojzericama je prostro stazu na kojoj svakim korakom kreiramo momenat koji mora biti doživljen, a nad nama nebo, pod kojim smo svi identični…bez razlike. Sve smo dijelili – i nebo nad nama i zemlju pod nama i atome kisika i poglede u beskonačnost. Potrudio se da čulnih užitaka nikome ne manjka, čak nam je kratko dopustio da osjetimo svježinu rose njegovih oblaka. Nesebično je širio svoje beskonačno prostranstvo oko nas, krao nam je dah, a zauzvrat poklanjao divljenje.

Mogla je to biti čak i godina 1307., a ne 2015., kada sam stigla u to malo selo. Upravo na ovom mjestu Lukomir je zaledio svoje vrijeme i stvorio jednu bezvremensku vasionu. Možda sam se trebala osjećati izgubljeno i nesigurno u tom lukomirskom vrtlogu vremena i prostora, ali nisam. Lukomir to nije dozvolio. Pružio mi je momente za koje sam se hvatala kao za grifove, momente sačinjene od SADA,  a ne od JUČE ili SUTRA. Pokazao mi je da se ne možemo čuvati za prošlost, jer nas je ona davno zaboravila, ali ni za budućnost jer nas ona još nije ni upoznala.

Ali zato sam se upoznala sa Studenim poljem, koje neću tako brzo zaboraviti. Legendarni tragovi Umoljanske aždaje vijugaju se duž Studenog polja u vidu Studenog potoka sve do mjesta gdje se obrušava u kanjon Rakitnice. Studeno polje bilo je sve osim „studeno“. Legenda kaže da je aždaja bila okamenjena, ali vaši snovi na ovom rajskom  mjestu to sigurno neće biti jer „na poljima od snova ne pušta se korjenje“. J

Dođi upoznaj Lukomir, dođi u taj vrtlog vremena i prostora, dođi i doživi nešto što se ne može ni opjevati niti opisati niti naslikati niti fotografisati.

Hvala Lukomir, što si s nama podijelio jedan dan svog života.

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP