ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

ZH2014 | Finalna statistika i izvještaj projekta

 Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice, 13. aprila 2014. godine, uspješno je okončalo Prvu sezonu edukativno-rekreativnog projekta “Zenički horizonti”, kojim se grad Zenica obišao sa četiri strane svijeta.

1.OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU „ZENIČKI HORIZONTI“

Projekat “Zenički horizonti” Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice zamišljen je kao edukativno-rekreativna aktivnost obilaska Zenice sa četiri strane svijeta, četirima turama, a uspješno je realizovan u periodu od 23. marta do 13. aprila 2014. godine, u četiri nedjelje (23. i 30. mart, te 06. i 13. april 2014. godine).

Cilj projekta je bio stvaranje jedinstvenog turističkog proizvoda i atrakcije grada Zenice, davanje nekih drugih epiteta „gradu na Bosni“, umjesto „centra crne metalurgije“, „smogograda“ i sličnih.

Pozivanje na učešće u projektu obavljeno je putem web-stranice Udruženja www.vedro.ba, Facebook stranice www.facebook.com/vedro.ba, te uz prenošenje poziva od strane portala, radio stanica, kao i pojavljivanjem u programu Televizije Zenica u dva navrata.

Idejom projekta je bilo zamišljeno da učešće zainteresovanih građana bude potpuno besplatno. Udruženje je, uz svesrdnu pomoć zlatnog sponzora “Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići”, obezbijedilo po jedan autobus od 55 mjesta za svaku turu, u kojem su prednost imali članovi Udruženja. Ostali zainteresovani, koji nisu mogli stati u popunjen sponzorski bus, bili su upućeni u autobuse redovnih linija, sa čijim polascima je bio sinhronizovan polazak sponzorskog busa (07:30 sa Autobuske stanice Zenica). Cijene karata su bile u rasponu od 1,50 do 2,50 KM.

Srebreni sponzori projekta su bile zeničke firme: „CompExpert & GoodFood.ba“, kopirnica „Labirint“, „RM Company“, „Pero“ i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona.

Učesnici svake ture projekta „Zenički horizonti“ dobili su vodič sa topografskom kartom, potrebnim objašnjenjima o toku ture, servisnim informacijama, informacijama o Udruženju, Projektu i sponzorima Projekta.

2. REALIZACIJA PROJEKTA „ZENIČKI HORIZONTI“

01

1. Prva etapa projekta „Zenički horizonti“ –tura „ZAPAD“


U društvu devedeset i jedne (91) učesnice i učesnika (cifra daleko iznad svih očekivanja za prvu etapu Projekta), u nedjelju, 23. marta 2014. godine, uspješno je realizovana prva od četiri etape projekta „Zenički horizonti“ – tura „Zapad“.

Poveli smo šarenoliku ekipu učesnika (među kojima su bili penzioneri, doktori, privatnici, radnici, studenti, profesori, arhitekti, trgovci, nezaposleni, profesori), sa prijevoja Ovnak u 08:00, preko sela Osojnica, Obrenovci i Kozarci, popeli se na dominantno zeničko uzvišenje Zmajevac, kroz selo Zahalje i spustili se u naselje Ravan, kod vodovodnog bazena. Tura je bila duga 15 kilometara, kategorisana kao lagana i nezahtjevna, a 91 učesnik je uspješno prehodao kompletnu turu.

Učešće u turi su uzeli i naši prijatelji, planinari zeničkih planinarskih društava „Tajan - Lisac“, „Mladost“, „Poštar“ i „Željezara“, te prijatelji iz sarajevskog Udruženja „Avantur“.

Tokom ture, imali smo priliku vidjeti i po prvi put čuti za neka naseljena mjesta u ovom kraju, kao što su Osojnica, Janjac, dok su neki učesnici po prvi put vidjeli prelijepu panoramu na sela Pojske, Vrselje, Poratje, Lupac, Stranjane, Lokvine, Obrenovce, a kao šlag na tortu je bio magičan pogled sa Zmajevca na Zenicu.

Uz vođstvo pratilaca Udruženja, učesnici su oko 15:00 sišli u grad.

U sklopu „Bosnia and Herzegovina Cap Project“ - a, na današnjem izletu je skupljeno 403 plastična čepa, koja idu u proces obrade za pribavljanje invalidskih kolica, akcije čiji je „VEDRO“ stalni učesnik.

zenicki horizonti zapad
02

2. Druga etapa projekta „Zenički horizonti“ – tura „JUG“


Drugu etapu rekreativno - edukativnog projekta „Zenički horizonti“ – tura „Jug“, uspješno smo realizovali u nedjelju, 30. marta 2014. godine, u društvu rekordnih stotinu četrdeset šest (146) zainteresovanih Zeničanki (67) i Zeničana (79).

Prvu tredinu ture smo počeli na prijevoju Vjetrenice, granici opdina Zenica i Vitez, putem iznad sela Počulica i Vrhovine, do lovačke kude, gdje smo doručkovali na prelijepom proplanku. U drugoj tredini ture, put nas je vodio kroz gustu zimzeleno - listopadnu šumu Kubera, u okviru koje smo osvojili najviši vrh ove planine – Saračevicu (957 m n/v), te se spustili na prijevoj Jeliku. Odatle smo izveli tredu tredinu ture, kroz selo Gornja Zenica, preko lokaliteta Ravne Njive na uzvišenje Kljun, odakle su učesnici doživjeli prelijep pogled na Zenicu sa juga. Nakon ručka, kilometarska kolona je šumskim putem sišla na Vučjak, a zatim u zeničko naselje Meokušnice.

Tura je bila duga 12 kilometara, hodali smo ukupno 7 sati, a kategorisana kao lagana i nezahtjevna, a 146 učesnika su uspješno prehodali kompletnu turu, bez ikakvih povreda.

Učešće u turi su, kao i na prvoj etapi, turi „Zapad“, uzeli i naši prijatelji, planinari zeničkih planinarskih društava „Tajan - Lisac“, „Mladost“, „PSD Poštar“, „Željezara“ i „Tvrtkovac“.

Tokom ture, učesnici su imali priliku vidjeti sela Vrhovine, Gornju Zenicu, Bilivode, Dobriljeno, Crnile, Vražale i Luke, kao i druga naselja u zeničkoj kotlini. Zahvaljujemo se narodu gornjozeničkog kraja na riječima dobrodošlice i lijepih želja.

Uz vođstvo pratilaca Udruženja, u sjajnom raspoloženju, slatkom umoru i puni utisaka, učesnici su, oko 15:00, sišli u grad.

Najmlađi učesnik ture je bio Džanan Doglod (5 godina), a najstariji Munir Šarid (75 godina).

U sklopu „Bosnia and Herzegovina Cap Project“ - a, na današnjem izletu je skupljeno 760 plastična čepa, koja idu u proces obrade za pribavljanje invalidskih kolica, akcije čiji je „VEDRO“ stalni učesnik.

zenicki horizonti zapad
03

3. Treća etapa projekta „Zenički horizonti“ – tura „ISTOK“


Šestog aprila 2014. godine, okončana je treća etapa projekta „Zenički horizonti“ - tura „Istok“. Učešće u ovoj turi je uzelo stotinu deset (110) učesnika, od toga pedeset devet (59) osoba ženskog spola.

Najmlađa učesnica je bila četverogodišnja Iman, koja je sa svojim roditeljima i bratom prehodala cijelu turu. Najstariji učesnik, i ovaj put, je sedamdesetpetogodišnji Munir Šarić.

Učesnici su bili Zeničanke i Zeničani, entuzijasti, šetači, ljubitelji prirode i planinari svih zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“, „Željezara“, „Poštar“, „Tvrtkovac“ i, po prvi put na turi u našoj organizaciji – „Natura“, te sarajevskog bratskog udruženja „Avantur“.

Tura je započela dolaskom u selo Briznik u babinskom kraju. Kolona se uputila u rejon Čolana, odakle je put vodio ka releju Klopačke Stijene, a zatim strmom stazom do naseljâ Kopilo i Talami, u ukupnoj dužini od 13 km. Tokom ture, učesnici su upoznati sa selima babinskog kraja Radinovićima, Puhovcem, Arnautima, Seocima, Drugavcima, Kasapovićima i drugim, koja se vide sa ove trase

U 12:00, kao i sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, odali smo počast ubijenoj Havi Dovadžiji iz Sarajeva, koja je 5 dana prije izgubila život zbog divljačke vožnje kroz crveno svjetlo u Sarajevu

Iako je vrijeme bilo oblačno i tmurno, u nekim dionicama rute, sunce je obasjalo učesnike, što je dalo dodatni motiv za kretanje, a šlag na tortu je bio prelijep pogled na „zjenicu Bosne“ sa Klopačkih Stijena, gdje su učesnici došli oko 15:00.

zenicki horizonti zapad
04

4. Četvrta etapa projekta “Zenički horizonti” – tura “Sjever”


Projekat „Zenički horizonti“ uspješno je okončan u nedjelju, 13. aprila 2014. godine, realizacijom najduže i, po mnogima, najljepše etape – ture „Sjever“, u dužini od 23 kilometra, od sela Gladovići u vrandučkom kraju, preko Smetova, do gradskog jezgra. Učešće u posljednjoj etapi projekta obilaska Zenice sa četiri strane svijeta uzelo je, do sada rekordnih, 180 učesnika (od toga 74 žene), raznolikih godina starosti, zanimanja i interesovanja.

Turu smo počeli u maglom zavijenom selu Gladovići, gdje smo došli sa tri autobusa. Uz autobus zlatnog sponzora projekta „Almy transport & Prevoz putnika Zavidovići“ i autobus redovne linije Zenica-Gladovići, koji su bili dupke puni, JP „Zenicatrans“ je angažovalo još jedan autobus, tako da niko nije ostavljen na Autobuskoj stanici. Nakon sat hoda, došli smo do lovačke kuće iznad sela Gladovići, gdje smo doručkovali i posmatrali sela koja se pružaju prema sjeverozapadu: Višegrad, Ljubetovo, Gladovići, Starina i Bistrica, te masiv Vlašića i Lisca.

Nakon uspona na ravne Kraljevine, imali smo sjajan pogled na sve četiri strane svijeta. Posjetili smo i mjesto pogibije vođstva Zeničkog partizanskog odreda, kojima je i sagrađen spomenik na Smetovima. Laganim tempom, došli smo do lokaliteta Stubi, gdje smo napravili jednosatnu pauzu.

Hodajući prema platou Smetova, vidjeli smo i prelijepu panoramu babinskog kraja, te sela Radinoviće, Puhovac i Arnaute, masiv planine Perun, te ravni Čolan, kojeg smo obišli u prethodnoj etapi – turi „Istok“.

Oko 15:00 i nakon prehodanih 16 kilometara, stigli smo na plato Smetova, odakle se dio učesnika, mahom starijih i onih slabije fizičke kondicije, autobusom kojeg smo obezbijedili, vratio u Zenicu, a 57 najupornijih se spustilo u grad ustaljenim planinarskim stazama.

Učešće u turi su uzeli i naši prijatelji, planinari zeničkih planinarskih društava „Tajan - Lisac“, „Mladost“, „Poštar“ i „Željezara“, te prijatelji iz sarajevskog Udruženja „Avantur“.

Najstariji učesnici etape su bili trojica 75-godišnjaka, prof. Uzeir Mehmedić, gospodin Edhem Telalović i stalni učesnik izleta „VEDRA“, gospodin Munir Šarić. Najmlađi učesnik je bio 5-godišnji Harun Telalović.

zenicki horizonti zapad

Ostvareni efekti projekta ZENIČKI HORIZONT

Zdravstveni efekti su se odrazili na učesnike već na prvoj etapi. Većina je, po prvi put, krenula na pješačenje duže od 5 km, što se osjetilo na plućima i mišićima učesnika. Svaka naredna etapa je bila srazmjerno kondiciono jača, pa je pravi test za dostignutu kondiciju bila posljednja, četvrta etapa, dužine 21 km, koju su učesnici prošli bez problema.
Boravak u prirodi, čistom zraku, daleko od gradske verve, buke i zagušljivih izduvnih gasova, dočekavši proljeće u zelenilu, bio je pun pogodak.

Psihološki efekti su imali izuzetan učinak na sve učesnike, posebno na osobe koje su prethodno bile pod stresom, rade stresan posao, imaju dijagnosticiran PTSP (slučaj jednog učesnika u sve četiri etape, kojem nije bila potrebna terapija za četiri dana, kada je učestvovao u turama), porodice koje nisu bile u mogućnosti da radnim danima provode više vremena zajedno, samcima, te asocijalnim osobama.

Najvažniji efekti koji su trebali biti implementirani jesu obrazovni. U svom nazivu, Projekat je sadržavao prefiks “edukativno-rekreativni”, u čemu je u potpunosti uspio. Većina učesnika je po prvi put vidjela grad Zenicu sa četiri strane svijeta, sa različitih tačaka i prelijepih vidikovaca, koje svakodnevno gledaju, a nikada nisu ni pomislili kakav se pogled odatle pruža. Također, po prvi put su u životu čuli, a kamoli vidjeli neka naseljena mjesta u zeničkom kraju, poput sela Osojnica, Janjac, Zahalje, Budelj, Jelika, Ravne Njive, Šiblići, Drugavci, Mutnica, Kopilo, Bijele Vode i dr. Također, učesnici, od kojih je velika većina po prvi put zakoračila u svijet planinarenja, educirana je o osnovama orijentacije u prostoru, topografije užeg zavičaja, osnova planinarenja i sl.

Zenički Horizonti kroz novosti

VIEW ALL

Pogled na Zeničke Horizonte kroz objektiv našeg člana Haruna Hrustića - VIDEO Montaže sa sve 4 strane ZH

SPONZORI

Bez podrške određenih privrednih subjekata, projekat “Zenički horizonti” nikada ne bi ugledali svjetlo dana.

Zlatni sponzor projekta je bilo preduzeće “Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići”, koje je doniralo četiri busa od 55 mjesta za prijevoz učesnika sa Autobuske stanice Zenica na tri startne pozicije (sela Ovnak, Briznik i Gladovići), s tim da je bio planiran i polazak za Vjetrenice, ali zbog loše koordinacije, isti je propušten, pa je dobijen autobus za povratak dijela učesnika posljednje, najduže etape, sa Smetova u grad, što se ispostavilo kao izvanredan organizatorski potez.

Srebreni sponzori projekta su bila preduzeća “Pero”, “RM Company”, kopirnica “Labirint”, Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona u novčanim donacijama, te preduzeće “CompExpert” sa projektom “GoodFood.ba” u donaciji jednog digitalnog fotoaparata.

Svima im se najiskrenije zahvaljujemo na prepoznavanju potencijala ovog projekta i dobre organizacije istog.

sponzori projekta zenicki horizonti

BUDUĆNOST

“Zenički horizonti” su iznjedrili neke nove vidike, panorame, mogućnosti i potencijale, kako sa turističko-ekonomskog, tako i sa zdravstveno-rekreativnog i aspekta popularizacije planinarenja među građanima Zenice, koji su po prvi put, organizovano, temeljito i BESPLATNO obišli svoj grad sa četiri strane svijeta, po prvi put vidjeli svoj grad sa vidika koji su im svakodnevno na horizontu, vidjeli i prošli kroz lokalitete koje su samo čuli u pričama, pa i neke za koje su prvi put čuli u životu.

Pet stotina dvadeset i sedam učesnika sada znaju gdje žive, više će cijeniti svoj kraj, a potencijal ovog projekta je nemjerljiv. Koliko će ga lokalna zajednica prepoznati, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno – “VEDRO” će ga ponoviti i u proljeće 2015. godine.

Do tada, vedro vam želi “VEDRO”!

TOP