ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

146 učesnika na turi „Zenički Horizonti – JUG“ – Broj za ponos!

Drugu etapu rekreativno-edukativnog projekta „Zenički horizonti“, tura „Jug“, Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, uspješno je realizovalo u nedjelju, 30. marta u društvu rekordnih stotinu četrdeset šest (146) zainteresovanih Zeničanki (67) i Zeničana (79).

Prvu trećinu ture smo počeli na prijevoju Vjetrenice, granici općina Zenica i Vitez, putem iznad sela Počulica i Vrhovine, do lovačke kuće, gdje smo doručkovali na prelijepom proplanku. U drugoj trećini ture, put nas je vodio kroz gustu zimzeleno-listopadnu šumu Kubera, u okviru koje smo osvojili najviši vrh ove planine – Saračevicu (957 m n/v), te se spustili na prijevoj Jeliku. Odatle smo izveli treću trećinu ture, kroz selo Gornja Zenica, preko lokaliteta Ravne Njive na uzvišenje Kljun, odakle su učesnici doživjeli prelijep pogled na Zenicu sa juga. Nakon ručka, kilometarska kolona je šumskim putem sišla na Vučjak, a zatim u zeničko naselje Meokušnice.

Tura je bila duga 12 kilometara, hodali smo ukupno 7 sati, a kategorisana kao lagana i nezahtjevna, a 146 učesnika su uspješno prehodali kompletnu turu, bez ikakvih povreda.

Učešće u turi su, kao i na prvoj etapi, turi „Zapad“, uzeli i naši prijatelji, planinari zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“, „PSD Poštar“, „Željezara“ i „Tvrtkovac“.Tokom ture, učesnici su imali priliku vidjeti sela Vrhovine, Gornju Zenicu, Bilivode, Dobriljeno, Crnile, Vražale i Luke, kao i druga naselja u zeničkoj kotlini. Zahvaljujemo se narodu gornjozeničkog kraja na riječima dobrodošlice i lijepih želja.

 „Nemam riječi, ovo je fenomenalno, pustite me da uživam u pogledu!“

na našu molbu za komentar, izjavila je jedna od učesnica

Uz pratnju Amela, Nermina i Afana, u sjajnom raspoloženju, slatkom umoru i punih utisaka, učesnici su, oko 15:00, sišli u grad.

 Ovo je sjajan projekat, sjajna ideja, sjajna organizacija i realizacija. Iz Zenice sam, a nikad nisam čuo za Bilivode, a sad ih po prvi put vidim

rekao nam je Muris Kovačević, redovni učesnik „Zeničkih horizonata“ i član „VEDRA“.

Ovo je sjajan projekat, sjajna ideja, sjajna organizacija i realizacija. Iz Zenice sam, a nikad nisam čuo za Bilivode, a sad ih po prvi put vidim“, rekao nam je Muris Kovačević, redovni učesnik „Zeničkih horizonata“ i član „VEDRA“.

Najmlađi učesnik ture je bio Džanan Doglod (5 godina), a najstariji  Munir (75 godina).

U sklopu „Bosnia and Herzegovina Cap Project“-a, na današnjem izletu je skupljeno 760 plastičnih čepova, koja idu u proces obrade za pribavljanje invalidskih kolica, akcije čiji je „VEDRO“ stalni učesnik.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice se zahvaljuje na pohvalama, komentarima, sugestijama i dobronamjernim kritikama, a sve u cilju poboljšanja usluga i popularizacije planinarstva među Zeničankama i Zeničanima.

Hvala sponzorima projekta, firmi „Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići“, „GoodFood.ba“, „Pero doo“, „RM Company doo“, kopirnici „Labirint“ i Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona.

Naredna etapa „Zeničkih horizonata“, treća po redu, je tura „Istok“, a bit će realizovana u nedjelju, 06. aprila 2014. godine sa početkom u 07:15 sa Autobuske stanice Zenica, prijevozom do sela Briznik.

Do sljedeće nedjelje, 06. aprila, „VEDRO“ želi VEDRO!

PR Udruženja
Afan Afan Bosnolog Abazović

TOP