ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Kraljica VRANICA – čudo Božije

Dvadesetšestočlana ekipa članova Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, zajedno sa dvadeset pet članova PD „Vranica“ iz Fojnice i pet banjalučkih planinara i planinarki, izvelo je „Grebensku turu Vranica“.

Dočekani gustom maglom na rekreativnom centru „Brusnica“, kolona se, pod vođstvom velikog gospodina i planinara, predsjednika PD „Vranica“ iz Fojnice, Eduarda Slađe Jukića, uputila ispod vrhova Matorac, Šćit, Sikira, Tikva i Treskavica, do Prokoškog jezera. Tura nas je vodila po najljepšim predjelima ove zlatonosne planine, za čije markiranje i kultivisanje su zaslužni članovi PD „Vranica“.

U drugoj i trećoj četvrtini ture, učesnici su mogli uživati u pogledu na dio masiva Vranice – Vitreušu i Zec-planinu, hodajući prelijepim obroncima i pašnjacima masiva „Kraljice Vranice“.

No, u četvrtoj četvrtini, „Kraljica“ nam je okrenula leđa, te nas je zasula ledenom kišom, čije padanje je trajalo do dolaska na „Kraljičino gorsko oko“ – Prokoško jezero.

Turu, u dužini od 20km ili sedam sati hoda, prešlo je ukupno 55 učesnika.

Najveći dobitak ove ture su uspostavljeni kontakti i jačanje saradnje sa PD „Vranica“ iz Fojnice, čime će ova dva „hiperaktivna“ planinarska društva iznjedriti nove vrste saradnje, počevši od popularizacije Vranice, pomoći pri izgradnji planinarskog doma na Prokoškom jezeru i mnogim drugim aspektima.

Članovima PD “Vranica” se duboko zahvaljujemo da izvanrednom dočeku i pažnji tokom ture.

VEDRO!

PR Udruženja
Afan Abazović

TOP