ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

ZH2015 | Finalna statistika i izvještaj projekta

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice, 19. aprila 2015. godine, uspješno je okončalo Drugu sezonu edukativno-rekreativnog projekta “Zenički horizonti”, kojim se grad Zenica obišao sa četiri strane svijeta.

1.OSNOVNE INFORMACIJE O 2. SEZONI PROJEKTA „ZENIČKI HORIZONTI“

zenicki-horizonti-logo

Logo projekta Zenički Horizonti

Projekat “Zenički horizonti” Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice zamišljen je kao edukativno-rekreativna aktivnost obilaska Zenice sa četiri strane svijeta, četirima turama, a uspješno je realizovan u periodu od 23. marta do 19. aprila 2015. godine, u četiri nedjelje (22. i 29. mart, te 12. i 19. april 2015. godine).

Na poziv Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ u kolonu učesnika planinarsko-rekreativno-edukativnog projekta „Zenički horizonti“ koji je realizovan i u 2015. godini što ga čini jedinstvenim planinarskim projektom obilaska Zenice sa četiri strane svijeta, u cilju MOTIVACIJE građana za planinarenje, poboljšanja spektra izbora aktivnosti za korisno i svrsishodno provođenje slobodnog vremena, educiranja građana Zenice o njihovom užem zavičaju i razvijanja eko svijesti i doprinošenja poboljšanja psihofizičkog zdravlja javilo se zavidno više planinara i novih učesnika što nam zaista daje jedno divno svjetlo našeg udruženja jer zahvaljujuči statistici projekta imamo blagi porast učesnika i osoba koji žele da uživaju u prirodi i postanu dio planinara.

Pozivanje na učešće u projektu obavljeno je putem web-stranice Udruženja www.vedro.ba, Facebook stranice www.facebook.com/vedro.ba, te uz prenošenje poziva od strane portala, Zenit radio stanice i mnogih drugih , kao i pojavljivanjem u programu Televizije Zenica koja je napravila par video zapisa i reportaža sa izleta.

Idejom projekta je bilo zamišljeno da učešće zainteresovanih građana bude potpuno besplatno. Udruženje je, uz svesrdnu pomoć zlatnog sponzora “BH POŠTA”, obezbijedilo po dva autobusa od 55 mjesta za prve 3 ture dok je “ALMY TRAVEL” obezbjedio 3 besplatna autobusa za posljednju etapu projekta. Za svaku etapu prednost u autobusu su imali članovi Udruženja. Ostali zainteresovani, koji nisu mogli stati u popunjene sponzorske autobuse, bili su upućeni u autobuse redovnih linija, sa čijim polascima je bio sinhronizovan polazak sponzorskog busa (07:30 sa Autobuske stanice Zenica). Cijene karata su bile u rasponu od 1,50 do 2,50 KM.

Logističku i pomoć pri organizaciji, pružili su sponzori projekta, JP “BH Pošta”, “Almy Transport”, “RM Company”, “Arel”, “Fantasy” i kopirnica “Labirint”.

Učesnici svake ture projekta „Zenički horizonti“ dobili su vodič sa topografskom kartom, potrebnim objašnjenjima o toku ture, servisnim informacijama, informacijama o Udruženju, Projektu i sponzorima Projekta.

GSS stanica Zenica

Udruženje „Vedro“ se zahvaljuje GSS Zenici čiji tim je tokom čitavog projekta zajedno sa organizatorima iz VEDRA održavao i napravio SIGURNE i KVALITETNE izlete gdje smo zajednički izveli sve učesnike u prirodu oko grada Zenice i obezbjedili im sigurnost.

2. REALIZACIJA PROJEKTA „ZENIČKI HORIZONTI 2015“

01

1. Prva etapa projekta „Zenički horizonti“ –tura „ISTOK“


Drugo izdanje planinarskog projekta uspješno je započelo u nedjelju, 22.03.2015. prvom etapom „Istok. Pozivu organizatora odazvale su se 162 osobe, planinari, hodači i znatiželjni, mahom iz Zenice, ali i Kaknja, Sarajeva, uključujući i 25 planinara PD „Zefir“ iz Gračanice (Tuzlanski kanton).

Prelijepa tura počela je u babinskom selu Briznik, odakle se kolona popela na visoravan Čolana, a nakon toga se spustila na relej Klopačke stijene i preko Kopila došla u Talame na Kapiju 2 Kantonalne bolnice Zenica. Stazu, dužine 15 kilometara, učesnici su prešli za 7 sati.

U edukativnom dijelu projekta, bili su upoznati sa terenima Smetova, Tvrtkovca, Lastavice, naseljima babinskog sliva, od Kule do Arnauta, ali i drugih vidljivih lokaliteta.

Najmlađi učesnici su bili Džanan Doglod (6) i Iman Ismić (7), a najstarija Mira Bratinić (76).

zenicki horizonti istok
02

2. Druga etapa projekta „Zenički horizonti“ – tura „JUG“


„Jug“, druga etapa projekta „Zenički horizonti“ Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, realizovana je 29.03.2015. na zapadnom i južnom području grada Zenice.

Stotinu četrdeset osam (148) učesnika iz Zenice, Kaknja i Viteza prehodalo je prelijepu turu koja je u 08:00 počela sa prijevoja Ovnak, teritorijalno-administrativne granice Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Nakon Ovnaka, kolona je prošla kroz selo Grahovčići, uspevši se u rejon uzvišenja Šljivice, te se, preko Ibrahimovače, spustili u najudaljenije selo viteške općine, Lupac. Nakon odmora na „sedri“, put je nastavljen do Vjetrenica, iznad Vrhovina, preko Luga do vrha Kubera (Saračevica), odakle se kolona spustila do Gornje Zenice. Ovu prelijepu turu začinio je pogled sa najljepšeg vidikovca na Zenicu – Kljun na samom kraju ture. Spust sa Kljuna izvršen je na Vučjak, preko Crnila na Meokušnice, čime je 24-kilometarska tura završena oko 18:00, nakon desetosatne etape (aktivnog hodanja oko 7,5 sati).

Najljepša, ali i najzahtjevnija etapa projekta „Zenički horizonti“ protekla je u veoma dobrom raspoloženju, lijepom vremenu i nezaboravnim vidicima zeničke, viteške i travničke okoline.

Uz vođstvo pratilaca Udruženja, u sjajnom raspoloženju, slatkom umoru i puni utisaka, učesnici su, oko 17:00, sišli u grad.

Najmlađi učesnik je bio Faris (6 godina), a najstariji Senad (67 godina).

zenicki horizonti jug
03

3. Treća etapa projekta „Zenički horizonti“ – tura „ZAPAD“


Treća etapa projekta „Zenički horizonti“ Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, realizovana je 12.4.2015. na zapadnom dijelu Zenice sa posjetom releju na Liscu i uživanju u prirodnim ljepotama koje nam ovaj kraj pruža.

Stotinu trideset i tri (133) učesnika iz Zenice i Kaknja, a i ostalih gradova prehodalo je prelijepu turu koja je u 08:00 počela sa poznatog nam Vrselja, autobuska stanica na Vrselju, gdje se nalazi prodavnica mješovite robe interesantnog naziva PROGLEDALO, nakon čega su učesnici detaljnije upućeni u turu i započeli svoju dnevnu šetnju koja je trajala sve do iza 17:00 časova.

Najljepši i najdraži dio je bio sam uspon na relej koji se nalazi na vrhu Jelina, koji je ujedno i najviši vrh koji okružuje grad Zenicu sa nadmorskom visinom od 1331 metar. Radi dominantnog položaja nad zeničkom kotlinom, desetljećima služi za postavljanje radijskih, TV i drugih komunikacijskih antena. Nakon što smo posjetili relej kolona se uputila prema selu Stranjani, gdje smo napravili jedno predivno i ugodno sunčanje i odmaranje u lijepim i ravnim livadama a nakon odmora laganom šetnjom nastavili preko Strnokosa do najprepoznatljivijeg zeničkog brda Zmajevac. Ime Zmajevac se, kako kažu, vjerovatno veže za neku legendu o zmajevima. Legende o zmajevima su bile jako česte u centralnoj Bosni.

zenicki horizonti zapad
04

4. Četvrta etapa projekta “Zenički horizonti” – tura “SJEVER”


Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice, realizovalo je 19.04.2015 godine četvrtu etapu - "Sjever", projekta „Zenički horizonti “, sa startom od sela Gladovići gdje su se planinari uputili preko Kraljevina na Smetove, uživajući u prekrasnom krajoliku koji se nalazi na sjevernoj strani grada Zenice.

Stotinu šezdeset (160) učesnika iz Zenice i Kaknja, kao i ostalih gradova prehodalo je prelijepu turu koja je u 08:00 krenula iz poznatog sela Gladovići, iznad Vranduka. PR Udruženja Afan Abazović, nakon upoznavanja planinara o etapi koja ih čeka, uputio je sve učesnike prema Kraljevinama gdje smo uživali u prirodi i druženju, a naravno i u edukaciji o tom kraju. Nakon Kraljevina koje smo prešli put nas je doveo do Smetova gdje nas je dočekao Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica sa ručkom zahvaljujući kojem su se svi učesnici okrijepili nakon duge šetnje.

Zahvaljujući saradnji Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica i Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro” u okviru projekta “Zenički horizonti“ organizovala se zdravstveno-promotivna kampanja s ciljem podizanja svijesti i znanja o primjeni zdravih životnih navika. Ovim putem se zahvaljujemo cijelom timu iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo koji su na nesebičan način pomogli da zajedno promovišemo zdrav život. Udruženje planinara "VEDRO" se nada i daljnjoj saradnji i komunikaciji u ovom segmentu da bi što bolje pružili svim stanovnicima Zenice adekvatno znanje o načinu zdravog življenja i koliko je to od značaja za njihov život.

Oko 15:00 i nakon prehodanih 16 kilometara, stigli smo na plato Smetova, odakle se dio učesnika, mahom starijih i onih slabije fizičke kondicije, autobusom kojeg smo obezbijedili, vratio u Zenicu, a 86 najupornijih se spustilo u grad ustaljenim planinarskim stazama.

zenicki horizonti sjever

Ostvareni efekti projekta ZENIČKI HORIZONT

Zdravstveni efekti su se odrazili na učesnike već na prvoj etapi. Većina je, po prvi put, krenula na pješačenje duže od 5 km, što se osjetilo na plućima i mišićima učesnika. Svaka naredna etapa je bila srazmjerno kondiciono jača, pa je pravi test za dostignutu kondiciju bila posljednja, četvrta etapa, dužine 21 km, koju su učesnici prošli bez problema.
Boravak u prirodi, čistom zraku, daleko od gradske verve, buke i zagušljivih izduvnih gasova, dočekavši proljeće u zelenilu, bio je pun pogodak.

Psihološki efekti su imali izuzetan učinak na sve učesnike, posebno na osobe koje su prethodno bile pod stresom, rade stresan posao, imaju dijagnosticiran PTSP (slučaj jednog učesnika u sve četiri etape, kojem nije bila potrebna terapija za četiri dana, kada je učestvovao u turama), porodice koje nisu bile u mogućnosti da radnim danima provode više vremena zajedno, samcima, te asocijalnim osobama.

Najvažniji efekti koji su trebali biti implementirani jesu obrazovni. U svom nazivu, Projekat je sadržavao prefiks “edukativno-rekreativni”, u čemu je u potpunosti uspio. Većina učesnika je po prvi put vidjela grad Zenicu sa četiri strane svijeta, sa različitih tačaka i prelijepih vidikovaca, koje svakodnevno gledaju, a nikada nisu ni pomislili kakav se pogled odatle pruža. Također, po prvi put su u životu čuli, a kamoli vidjeli neka naseljena mjesta u zeničkom kraju, poput sela Osojnica, Janjac, Zahalje, Budelj, Jelika, Ravne Njive, Šiblići, Drugavci, Mutnica, Kopilo, Bijele Vode i dr. Također, učesnici, od kojih je velika većina po prvi put zakoračila u svijet planinarenja, educirana je o osnovama orijentacije u prostoru, topografije užeg zavičaja, osnova planinarenja i sl.

Zenički Horizonti 2015 kroz novosti i obavještenja

VIEW ALL

SPONZORI

Bez podrške određenih privrednih subjekata, projekat “Zenički horizonti” 2. sezona projekta Zenički horizonti nikada ne bi ugledali svjetlo dana.

Udruženje je, uz svesrdnu pomoć zlatnog sponzora “BH POŠTA”, obezbijedilo po dva autobusa od 55 mjesta za prve 3 ture, dok je “ALMY TRAVEL” obezbjedio 3 besplatna autobusa za posljednju etapu projekta. Pored navedene dvije kompanije značajan doprinos realizaciji projekta pružile su i druge firme pa se ovim putem svima zahvaljujemo što su bili dio planinarskog projekta koji bilježi značajne rezultate u polju planinarstva i edukaciji mladih kada je u pitanju razvoj planinarskog turizma u Zenici a i šire.

sponzori projekta zenicki horizonti

Projekat ne bi bio toliko jak da nije bilo medijske podrške RTV Zenice i našeg medijskog parnera radio Zenit-a. Internet portali Sigma i Zenicablog a i ostali takođe su pružali pomoć da bi na što kvalitetniji način obavjestili javnost o terminu svake etape projekta, njenoj težini, dužini i šta je bilo potrebno da bi svako mogao učestvovati i bio dio projekta

Svima im se najiskrenije zahvaljujemo na prepoznavanju potencijala ovog projekta i dobre organizacije istog.

sponzori projekta zenicki horizonti

BUDUĆNOST

“Zenički horizonti” su iznjedrili neke nove vidike, panorame, mogućnosti i potencijale, kako sa turističko-ekonomskog, tako i sa zdravstveno-rekreativnog i aspekta popularizacije planinarenja među građanima Zenice, koji su po prvi put, organizovano, temeljito i BESPLATNO obišli svoj grad sa četiri strane svijeta, po prvi put vidjeli svoj grad sa vidika koji su im svakodnevno na horizontu, vidjeli i prošli kroz lokalitete koje su samo čuli u pričama, pa i neke za koje su prvi put čuli u životu.

Šest stotina i tri učesnika sada znaju gdje žive, više će cijeniti svoj kraj, a potencijal ovog projekta je nemjerljiv. Koliko će ga lokalna zajednica prepoznati, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno – “VEDRO” će ga ponoviti i u proljeće 2016. godine.

Do tada, Vedro vam želi “VEDRO”!

TOP