ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

ZH 2015 | Istok: 162 učesnika preko Čolana u Zenicu

Drugo izdanje najvećeg planinarskog projekta u Zenici u posljednjih dvadeset godina, „Zenički horizonti“, uspješno je započelo u proteklu nedjelju prvom etapom „Istok. Pozivu organizatora, Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, odazvale su se 162 osobe, planinari, hodači i znatiželjni, mahom iz Zenice, ali i Kaknja, Sarajeva, uključujući i 25 planinara PD „Zefir“ iz Gračanice (Tuzlanski kanton).

Prelijepa tura počela je u babinskom selu Briznik, odakle se kolona popela na visoravan Čolana, a nakon toga se spustila na relej Klopačke stijene i preko Kopila došla u Talame na Kapiju 2 Kantonalne bolnice Zenica. Stazu, dužine 15 kilometara, učesnici su prešli za 7 sati.

U edukativnom dijelu projekta, bili su upoznati sa terenima Smetova, Tvrtkovca, Lastavice, naseljima babinskog sliva, od Kule do Arnauta, ali i drugih vidljivih lokaliteta.

Najmlađi učesnici su bili Džanan Doglod (6) i Iman Ismić (7), a najstarija Mira Bratinić (76).

Naredna etapa projekta „Zenički horizonti“ je „Jug“ i zakazana je za 29. mart 2015. godine (nedjelja), sa mjestom okupljanja na Glavnoj autobuskoj stanici u Zenici i polaskom u 07:30 do sela Ovnak, odakle će kolona krenuti put Mokušnica preko Grahovčića, Lupca, Vjetrenica, Kubera, Gornje Zenice i Vučjaka, u dužini od 22 km. „VEDRO“ poziva sve zainteresovane da se odazovu ovoj etapi, koja je kondiciono zahtjevnija od prethodne zbog dužine etape, pa se savjetuje realna procjena fizičkih mogućnosti.

Napominjemo da je učešće u ovom projektu BESPLATNO za sve zainteresovane, zahvaljujući sponzorima JP BH Pošta, Almy Transport, RMC Company, Arel, Fantasy, kopirnica Labirint, te medijskim sponzorima radiju Zenit, Zenicablog, RTV Zenica i magazinu Sigma

Više detalja zainteresovani će imati priliku da saznaju na www.vedro.ba i www.facebook.com/vedro.ba, ali i u sredstvima informisanja. Do naredne etape „Zeničkih horizonata“, VEDRO!

PR Udruženja planinara „VEDRO“ Zenica
Afan Abazović

TOP