ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

VEDRO u srcu kraljice Vranice

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, u nedjelju, 14. septembra, realizovalo je planinarski izlet „KRALJICA VRANICA: Za sve generacije“, u sklopu planinarskog projekta „Jesen sa VEDROM“. Cilj izleta bio je upoznati članove i simpatizere našeg Udruženja sa srcem planinskog sistema Vranice, uspeti se na najviši vrh Nadkrstac (2112 mnv), te posjetiti jedno od najljepših planinskih jezera u Bosni i Hercegovini – Prokoško jezero (1636 mnv).

Sedamdeset učesnika, raspona godina od 18 do 75, izvelo je planiranu kružnu turu sa Prokoškog jezera, preko Travničkih Vrata, da bi oko podneva izbili na hrbat Vranice, uspeli se na vrhove Nadkrstac (2112 mnv – peti vrh u Bosni i Hercegovini), Krstac (2070 mnv), a zatim se, preko Sarajevskih Vrata i vrha Treskavica (2023 mnv) vratili u rejon Prokoškog jezera, sa ukupnim trajanjem ture od sedam sati, sa pauzama.

Zdravstveni bilten, nakon realizovane ture, je besprijekoran. Učesnici su iskoristili pogodne vremenske uslove i proplanke Vranice za branje pregršti brusnice i borovnice, što je uveliko popravilo krvnu sliku, uz svježi i čisti, ozonom obogaćen zrak jedne od najljepših planina Balkana.

Pravi „šlag na tortu“ se desio na samom kraju ture, prilikom boravka na vrhu Treskavica. Ispred učesnika se iznenada ukazala duga, koja je uljepšala nebo iznad Vranice i time začinila predivan dan i cjelokupnu turu.

Iako je vremenska prognoza bila nepovoljna, jer je na Vranici najavljivana kiša od popodneva, učesnici su, gle čuda – pokisli u Zenici, pri povratku kućama.

No, ni kiša nije mogla pokvariti prelijepe uspomene i osjećaj zadovoljstva kojeg su, sa ove ture, ponijeli kućama.

Politika „VEDRA“ je dinamika, a ne statika. Upravo zbog toga, najavljujemo novi pohod, u nedjelju, 21. septembra, kada ćemo posjetiti planinu divljih konja i kraških polja – Cincar kod Livna. Više informacija možete dobiti na www.vedro.ba i facebook event CINCAR: Kuda galopiraju divlji konji

Do tada – VEDRO vam i sunčano bilo!

PR Udruženja
Afan Abazović

TOP