ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

VEDRO razvedrilo domovinu sa Visočice

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, u nedjelju, 19. oktobra 2014. godine realizovalo je jubilarni dvadeseti planinarski izlet, treći u sklopu drugog izdanja planinarskog projekta „Jesen sa VEDROM“. Ove nedjelje, 65 učesnika, posjetilo je planinu na razmeđu Bosne i Hercegovine, planinu skoro potpuno komunikacijski izdvojenu od ostatka planinskih sistema naše domovine i planinu visokih vrhova – Visočicu. Cilj je bio uspeti se na jedan od najviših vrhova ove planine, vrh Vito (1950 mnv).

Pješačka tura je vodila od planinarskog doma Tušila, nadomak sela Sinanovića, preko lokaliteta Katun i Jelovača do „amfiteatra“ Kaoce. Tu se grupa podijelila na dvije, kondiciono jaču i slabiju. Slabija se uspela na obližnji vrh Subar (1820 mnv), a jača, uz stranu amfiteatra, na vrh Vito (1950 mnv) i istim putem nazad.

Sa vrha Vito se vidjelo „pola domovine“, od najbližih planina Treskavice i Bjelašnice, preko Jahorine, Romanije, Trebevića, Vranice, Vlašića, Cincara, Raduše, Čvrsnice, Prenja, te „graničnih“ Volujaka i Maglića.

Tura je trajala 9 km dužinski i 6,5 sati vremenski, uz prelijepo, vedro vrijeme, bez ijednog oblaka u vidnom polju.

Zdravstveni bilten je besprijekoran, a u povratku se grupa okrijepila toplim napicima u ugostiteljskim objektima Babinog Dola na Bjelašnici i u večernjim satima se vratila u Zenicu.

Autor : Afan Abazovic
PR Udruženja planinara VEDRO

TOP