ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

„VEDRO“ izvelo svoj prvi visokogorski pohod

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice uspješno je realizovalo svoj jedanaesti izlet po redu, a prvi visokogorski (najviša tačka iznad 2000 mnv), na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu i njen najviši vrh, Opservatorij, na 2067 mnv.

„VEDRO“ je ovom prilikom proslavilo nekoliko značajnih datuma: 7. mart – Međunarodni dan planinara, 8. mart – Međunarodni dan žena i 15. mart – zvanični početak rada Udruženja.

Osamdeset učesnika iz Udruženja „VEDRO“, „Avantur“ iz Sarajeva, „Nova vizija“ iz Novog Travnika, zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“ i „Poštar“, novotravničkog „Medexa“, te kakanjskog „Bobovca“ pod izuzetno teškim okolnostima, ledenom polarnom vjetru brzine i do 100 km/h, te očekivanih minusa, uspjelo je savladati Opservatorij stazom sa Babinog Dola, preko Kuće spasa, a spust je bio preko staze ski centra na Babinom Dolu.

Bitno je napomenuti da su se iz Udruženja „VEDRO“ sjetili njihovog prijatelja, zeničkog alpiniste i trostrukog državnog prvaka u sportskom penjanju, Armina Gazića, koji je nastradao prije 10 dana u nesreći na Prenju, pripremajući se za uspon na Eiger, ali je brzom akcijom hospitalizovan i njegovo stanje je stabilno. Uputili su mu transparent podrške „NE DAJ SE, MUĆAK!“ (Mućak, nadimak Armina Gazića). Ideja se rodila na dan Gazićeve nesreće, te je Upravni odbor Udruženja odlučio da se na prvom sljedećem izletu bh. alpinisti upute poruku podrške uz želju da se što prije vrati „u smjer“.

Također, na današnjem druženju, skupljeno je 1788 komada plastičnih čepova, koje Udruženje “VEDRO” redovno skuplja, u sklopu akcije “Bosnia and Herzegovina Cap Project – pretvaranje plastičnih čepova u invalidska kolica”.

Za sljedeću subotu, Udruženje „VEDRO“ organizuje „VEDRO Night“, svojevrsnu promociju Udruženja, prezentaciju dosadašnjih i planiranih aktivnosti, podjelu članskih karata i mnogo toga. Događaj će se desiti 15. marta 2014. godine u 19:00 u Amfiteatru Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Iz Udruženja „VEDRO“ pozivaju sve zainteresovane da prate njihov rad i buduće planove na www.vedro.ba i www.facebook.com/vedro.ba.

VEDRO BILO!

Glasnogovornik Udruženja
Afan Abazović

TOP