ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

„Vedro“, Cincar i divlji konji – spoj koji pobjeđuje

Četrdesetosmočlana ekipa članova i simpatizera Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, u nedjelju, 21. septembra, realizovala je planinarski izlet „CINCAR: Kuda galopiraju divlji konji“, u sklopu planinarskog projekta „Jesen s VEDROm“. Cilj nam je bio vrh planine Cincar (2006 mnv), koja dominira nad područjem tzv. „Tropolja“ (Duvanjsko, Glamočko i Livanjsko kraško polje). Tura je trajala 30 km, vremenski skoro 12 sati. Teren je u većini ture bio blago brdovit, dok je sam uspon i silazak sa planine bio strmine do maksimalno 50°.

Praćeni zorom, krenuli smo iz Zenice put Livna, preko Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kupresa i Šujice.

Do planinarskog doma „Kruzi“ (1265 mnv), prepješačili smo 5 km preko Krug planine, koja je smještena između padina Cincara i grada Livna. Oko podneva započeli smo uspon, praćeni prelijepim pogledom na Glamočko polje sa naše lijeve strane. Dva sata strmog uspona završilo je u popodnevnim satima, kada smo izbili na sam vrh Cincara, a magla, koja nas je do tada vjerno pratila, prosto je „pukla“, a nama se pružio pogled ka Kupresu i Kupreškom polju. Nakon zajedničke fotografije, uslijedio je jednoiposatni silazak sa planine do lokaliteta Švabine Štale, koji je interesantan po tome što je tu Austro-Ugarska započela prvu fabričku proizvodnju nadaleko čuvenog livanjskog sira.

Pred nama je bilo još dva sata hoda, učesnici su bili dobrano umorni, a onda smo začuli topot krda od skoro pedeset konja koji su nam išli u susret. Zahvaljujući uputi našeg vodiča Marjana, skupili smo se u grupu, divlji konji su skrenuli pravac kretanja, a mi smo doživjeli nezaboravan, bezvremenski susret. Posebno oni sa fotoaparatima.

U devet sati uvečer, grupa je, bez ijedne povrede, sišla u Livno, na izvor rijeke Bistrice u centru grada. Ljubazni i gostoprimljivi domaćini PD „Cincar“ iz Livna su nas ispratili i poželjeli nove susrete, kojih će, u to ne sumnjamo, sigurno biti.

Po ocjenama naših redovnih učesnika, ovo je bio jedan od najljepših, ali i najzahtjevnijih pohoda u organizaciji našeg Udruženja. Stoga smo primorani da, za planinarske aktivnosti u budućnosti, vršimo selekciju osoba koje će moći učestvovati u njima, na osnovu parametara do sada pokazane kondicione spreme, ali i opreme koju posjeduje zainteresovani učesnik, zarad kvaliteta usluge i zadovoljstva ostalih. I „VEDRO“ se razvija i trudi ponuditi svojim članovima i simpatizerima što bolje usluge.

Za naredni planinarski izlet najavljujemo planinu Visočicu, a termin je nedjelja, 19. oktobar 2014. godine.

Do tada, vazda vam VEDRO bilo!

PR Udruženja planinara „VEDRO“
Afan Abazović

TOP