ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Učestvovali smo na Memorijalnom usponu na Inač

Osmočlana ekipa Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ u sastavu: Nermin Talam, Alexandra Domuz, Aldijana Salić, Ahmed Žerić, Muris Kovačević, Aldin Hamzić, Amir Tufekčić i Amna Šestić-Sarajlić je dana 17.01.2015.godine uzela učešće u Memorijalnom usponu na Inač, koji je organiziralo PD „Bitovnja“ Kreševo u saradnji sa PD „Vranica“ Fojnica. U Memorijalnom usponu je, pored PD „Vedro“, učestvovalo više od 100 planinara, članova različitih planinarskih društava iz cijele Bosne i Hercegovine.

Planinari su na ovaj način obilježili 38.godišnjicu smrti istaknutog bosanskohercegovačkog političara Džemala Bijedića koji je skupa sa suprugom Razijom i šest članova posade, tragično stradao u avionskoj nesreći na planini Inač kod Kreševa.

Učesnici su uspon započeli u selu Deževice, smještenom na području općine Kreševo. Nakon dvosatnog pješačenja stigli su na planinu Inač na kojoj se 18.01.1977.godine dogodila avionska nesreća, te su na dostojan način odali počast Džemalu Bijediću, njegovoj supruzi Raziji i članovima posade.

Planinari su se potom, predivnim i pitomim predjelima listopadno-crnogorične šume, uputili ka planinarskom domu „Lopata“, smještenom na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, da bi im u samoj blizini Doma, u objektu simpatičnog naziva „Pečurka“, bio poslužen planinarski grah, specijalitet koji najbolje okrepljuje nakon višečasovnog pješačenja.

Tokom ovog Memorijalnog uspona, članovi Udruženja „Vedro“ su se susreli sa starim prijateljima i stekli brojna nova prijateljstva. Svojim učešćem su pokazali da podržavaju rad svih planinarskih društava u BiH, kao i da će ubuduće učestvovati u obilježavanju značajnih datuma u historiji BiH.

Autor:  Alexandra Domuz

TOP