ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Sporter & Vedro | Razvoj planinarstva i sportskog turizma u BiH

Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO“ kroz svoj rad, pored onih glavnih, prožima različite ciljeve koji se odnose na promovisanje bh. prirodnih potencijala i podržavanja domaćeg turizma. Jednu od priča na tom tragu VEDRO je počelo skoro pa slučajno sa firmom Sporter sa učešćem njenog predstavnika na jednom od svojih projekata „Preko vode do slobode“.

Tadašnji dogovor odnosio se na učešće na hiking turi, odnosno vikend avanturi, kako bi se uradili snimci prirodnih ljepota gorde planine Prenj i Neretve, rijeke koja osvaja.

preko-vode-do-slobode-vedro-i-sporter

Hareth Momani, jordanski freelancer, snimatelj i fotograf, kao predstavnik Sportera u BiH, pokazao je interes za rad Udruženja te se vrlo brzo razvila priča oko saradnje na obostranu korist. Pozitivna atmosfera, veliki broj mladih ljudi sa jednom zajedinčkom idejom- uživanje u prirodi, ali i profesionalan pristup i ozbiljnost u radu bili su neki od razlozi zašto su snimanja sa VEDROM nastavljena.

Hareth Momani, mladi snimatelj i fotograf, porijeklom iz Jordana, rođen je u Bosni i Hercegovini. Sklapajući ugodno sa korisnim, posjetu rodbini u Bosni i Hercegovini pretvorio je u jedno novo iskustvo kako za sebe, tako i za naše Udruženje. Zajednička želja da se podigne svijest o prirodnim ljepotama BiH, ali i pomogne bh turizam marketingom sa ekskluzivnim materijalima sa bh. planina i netaknutog blag a- prirode povezalo je ove dvije strane, koje na prvi mah nije bilo moguće povezati.

Sporter.com je online kompanija sa sjedištem u Kanadi s uredima nalazi u Dubaiju – UAE koja se bavi distribucijom fitness opreme. U BiH su došli sa ciljem korištenja prirodnih ali i ljudskih resursa za izradu marketinga i promociju proizvoda u svijetu.

Sve velike ideje nastaju spontano, obično nekim spontanim razgovorom…

Poslije nezaboravnog iskustva i adrenalinskog vikenda „Preko vode do slobode“ i ustupljenih video i fotomaterijala Udruženju, zajednički projekti nastavljaju se i dalje te VEDRO postaje kako učesnik tako i posrednik rada Sportera u BiH. S obzirom na veliko iskustvo i snalaženje u prirodi, ali i saradnju sa drugim udruženjima i pojedincima, VEDRO je nastavilo da podržava rad i aktivnosti Sportera.

sporter-i-vedro-snimanje-na-uni-rafting

Snimanja se nastavljaju na prelijepoj Uni i uzbudljivom raftigu. Predstavnici VEDRA su učesvovali kao akteri snimanja. Priroda je dala svoj doprinos prelijepim sunčanim danom što je bio odličan početak već ujutro kada su se zaputili na svoje odredište. Snimanja nisu bila nimalo jednostavna. Česta ponavljanja scena na vodi i umor je uzimao maha, ali sve je vodilo ka tome da su naši članovi proživljavali ono što mi Bosanci i Hercegovci obično dovoljno dobro ne vidimo- a itekako je vidno ‘strancima’- čarobnu ljepotu Une. Tu su se rodile i neke ideje za buduće projekte i saradnje koje VEDRO planira pokrenuti u budućnosti.

U ovoj saradnji, VEDRO kao posrednik bio je i za snimanje alpinističkog uspona. Fantastičan dan sa počasnim članom VEDRA Arminom Gazićem urodio je plodom – snimcima koji oduzimaju dah i učine pomalo nevjerovatnim da je to rađeno baš u našoj BiH. Da, Bosna i Hecegovina ima potancijala. Da, Bosna i Hercegovina ima fantastične, sposobne i ambiciozne mlade ljude. Snimanje je rađeno na Čvrsnici i Drežnici sa alpinističkim i izazovnim usponima uz stijenu uz nevjerovatne prizore prirodnog okruženja.

armin-gazic-sporter-vedro

Nakon ovih podviga pokazala se potreba za snimanjem još prikaza avanturističkih sportova. BH brdski biciklizam uveliko se razvija i dolazi do izražaja. Snimke avanturističkih spustova VEDROVIH članova Sporter je radio na bh ljepotici- Vranici. Kombinacija zelenila, oštre planine i prelijepog Prokoškog jezera začinili su pred kamerom spustove i kadrove naših biciklista.

snimanje-biciklizma-na-vranici-sporter-i-vedro

Poslije snimanja na Visočici, kamere su usmjerene na možda na prvi pogled neatraktivno, ali nama itekako lijep i sa puno potencijala; planina Hum i planinarski dom „Pepelari“ nadomak Zenice. Guste bosanske šume, neukrotiva priroda i nepredviđene vremenske prilike odavale su pravu sliku i dopustile nezaboravno iskustvo i dobar materijal. Možda kišovito vrijeme nije obećavalo puno mogućnosti, ali je ipak oko kamere zabilježilo puno toga u relanom izdanju- kako samo priroda može da ponudi.

Izazov za VEDRO bila je organizacija masovnijeg izleta na Visočicu i uključivanje svih učesnika kao aktera snimanja. Sa ponosom smo pokazali da bh planinarstvo živi punim plućima i ima puno toga da ponudi.

vedro-na-visocici-sporter-aktivnosti

Ovaj sport u BiH se brzo razvija, pa kako za lično zadovoljstvo, tako i za bh turizam i one koji će zasigurno naše bisere cijene nego mi sami. Oko kamere je moglo da zabilježi nevjerovatne prizore kretanje po grebenu prema vrhu Vito kolone od 55 učesnika različite starosne dobi. Visočica je još jedanput pokazala da je planina vrijedna divljenja.

Poslije planinarskih podviga i snimanja na većim nadmorskim visinama gdje uslovi traže puno improvizacije i hvatanja jednog momenta bez mogućnosti ponavljanja scena, VEDRO je podržao i koordiniralo snimanja drugih sportskih aktivosti; brdskog motociklizma i MMA treninga, te treninga bodybuildinga. Iznenadite se šta jedan grad poput Zenice ima da ponudi?!

VEDRO i Sporter imaju velike planove i za buduću saradnju o kojima ćemo, nadamo se, pisati i više. Vedrova vodilja kroz ovu priču je bila ponos prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine i pokazivanje da u našem malom okruženju imamo toliko toga za ponuditi; mlade, ambiciozne i sposobne ljude koji žele društvo da afirmišu za ljubav prema prirodi i za buđenje svijesti o bh potencijalu. BH turizam počinje da se ozbiljnije razvija ali veliki put je pred nama. VEDRO će iskoristiti snimljene materijale pa iste možete pratiti u našim budućim objavama. Vedro je također kroz ovu saradnju dobio priliku da se razvija u pravcu produbljivanja tehničkog znanja za snimanje, fotografisanje i montiranje te korištenje savremene i prilagođene opreme.

Hereth Momani - Predstavnik firme SPORTER

Hareth Momani – Predstavnik firme SPORTER

Hvala Sporteru i Harethu Momaniju koji je podržao rad našeg Udruženja, uskoro postaje i naš član i povremeni učesnik na izletima. Vedro je uspjelo da probudi svijest kod još jednog pojedinca- želju da uživa u prirodu sa pozitivnim i VEDRIM ljudima. Zahvalni smo na prilici da zajedničkim snagama učestvujemo u kreiranju dobre priče za naše društvo, širimo pozitivnu energiju i djelovanje na društvo. Afirmisati mlade da se zainteresuju za prirodu i pronađu svoj put ka zvijezdama je naša motivacija.

TOP