ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Poziv | Cincar – Kuda galopiraju divlji konji

Prema planu aktivnosti, Udruženje za ravoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO iz Zenice, vodi vas i ove godine na CINCAR, planinu smještenu u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sjeveroistočno od Livna. Na visoravni planine Cincar, slučajnim prolaznicima i namjernim posjetiocima dah oduzima prizor oko tri stotine divljih konja koji žive pod vedrim nebom.

Prepušteni sami sebi, konji na ogromnom prostranstvu Livanjske visoravni ovako obitavaju već 50 godina. Niti jedan od ovih konja nije se oždrijebio u štali, ali ipak oni nisu izvorno divlji konji. Potomci su pitomih konja koje su vlasnici pustili na slobodu. Iz godine u godinu odolijevaju nemilosrdnim vremenskim uslovima, oštrim livanjskim zimama, a često i napadima divljih životinja iz okolnih šuma.

Zanimljivo je da konji za sve ove godine nisu odlazili sa općine Livno, uglavnom se drže brda Krug površine od 100 kilometara kvadratnih, na nadmorskoj visini od oko 1400 metara. Iako divlji konji na prolaznike i automobile ne obraćaju pažnju, u krugu od 100 metara je zabranjen pristup iz sigurnosnih razloga i konja i ljudi.

Divlji konji s Cincara nisu turistička atrakcija samo stranim turistima, nego i domaćem stanovništvu koje često dolazi na visoravan uživajući u izvanrednim prizorima, koji su posebno očaravajući u zimskom periodu, kada cijela krda divljih konja izađu na cestu zbog soli koja bude posuta.

INFORMACIJE O IZLETU

• Datum i vrijeme polaska: nedjelja, 15. novembar 2015. godine u 05:00
• Mjesto polaska: ispod Nadvožnjaka (parking Gradske Arene u Zenici)
• Participacija za prijevoz – za članove VEDRA: 25,00 KM po osobi
• Participacija za prijevoz – za nečlanove VEDRA: 28,00 KM po osobi
• Prijava i uplata do petka, 14. novembra 2015. godine, u 18:00h

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN! REZERVACIJE ZA IZLET SE NEĆE VRŠITI, niti će se primati uplate na dan izleta. Uplatom u propisanom roku osiguravate svoje mjesto u autobusu. Nakon gore navedenog termina za uplatu participacije za izlet, isti ne vraćamo u slučaju neodaziva.

PREHRANA: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

OPREMA: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, GOJZERICE, PRESVLAKA, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše!)

• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta:
O – OTEŽANO
Lakša tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati dugotrajne uspone i mjestimične kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.

• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta:
N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Povratak u Zenicu: u večernjim satima.

• Maršruta:
1. Zenica – Ravno Rostovo – Bugojno – Šuica – Livno – planinarski dom Kruzi (autobusom)
2. Kruzi – Cincar – Švabine Štale – Kruzi (planinarenje)
3. Planinarski dom Kruzi – Bugojno – Zenica (autobusom)

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)
• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.
• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
• Povratak: u popodnevnim satima.
• Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.
• Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).
• Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

TOP