ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Planinarsko-historijski izlet na Bobovac: Dan nezavisnosti u srcu domovine

Nakon najmnogobrojnijeg planinarskog izleta van zeničkog kraja u organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica, izleta na Jahorinu, u sklopu obilježavanja 31. godišnjice od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kada se u koloni našlo 142 učesnika, nudimo vam još jedan izlet planinarsko-historijskog karaktera.

Udruženje „VEDRO“ organizuje planinarsko-historijski izlet na glavni grad srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva – Bobovac, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.

U sklopu planinarsko-historijskog izleta, planirana je posjeta Kraljevoj Sutjesci, ostacima kraljevskog dvora Grgurevo, staroj Dusper kući (dvorište) i džamiji Mehmeda II El-Fatiha.

Nakon toga, formira se kolona učesnika, koja će se kretati prelijepom i laganom stazom uz rijeku Bukovicu, dužine oko 6 km, do samog centra (Trgovišta) grada Bobovca. Tu će se održati historijski čas o srednjovjekovnoj Bosni i gradu Bobovcu, te značaju 1. marta, a posjetit će se i mauzolej bosanskih kraljeva. Na Bobovcu će biti upriličen i ručak, organizovan od strane Udruženja „Čuvari bosanske krune“ i seoskog domaćinstva „Ibrišimović“ iz Mijakovića. Nakon ručka će se formirati kolona i istom stazom i suprotnim smjerom vratiti u Kraljevu Sutjesku, čime se završava izlet.

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od Gornjeg grada sa četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i Donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonskog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

U kraljevskom mauzoleju na Bobovcu pronađeno je devet skeleta u pet grobnica. Tu su bili sahranjeni kraljevi Stjepan Dabiša, Stjepan Ostoja, Stjepan Ostojić, Tvrtko II i Stjepan Tomaš. S njima je vjerovatno bio sahranjen i posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević, čiji su ostaci bili preneseni iz Jajca. Od deveta skeleta, samo jedan pripada ženskoj osobi, koja je sahranjena pored Tvrtka II. Pretpostavlja se da pripada supruzi Tvrtka II, kraljici Doroteji Gorjanskoj. Između grobova kralja Tvrtka II i groba žene za koju se pretpostavlja da je kraljica Doroteja Gorjanska nalazi se dječji grob, za kojeg se pretpostavlja da pripada djetetu Tvrtka II i Doroteje Gorjanske.

Zbog svog geostrateškog, vojnog i političkog značaja bio je meta napada osvajača. U bosansko-srpskom ratu 1350. opsjedao ga je srpski car Stefan Dušan, ali ga nije osvojio. Septembra 1407. godine grad je osvojila mađarska vojska i jedno vrijeme držala u njemu posadu u težnji da vrati na prijestolje svrgnutog bosanskog kralja Stjepana Ostoju. Stjepan Tomašević (1461-1463), posljednji bosanski kralj, zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, seli kraljevski dvor u Jajce. Bobovac su Osmanlije opsjedali 19. maja a osvojili 21. maja 1463. nakon samo tri dana borbe.

INFORMACIJE O IZLETU

• Datum i vrijeme polaska: nedjelja, 01. mart 2015. godine u 08:00h
• Mjesto polaska: PARKING ZENIČKE ARENE, TAČNIJE ISPOD NADVOŽNJAKA
• Participacija za izlet – za članove VEDRA: 13,00 KM po osobi
• Participacija za izlet – za nečlanove VEDRA: 15,00 KM po osobi
• U cijenu uračunato: prijevoz autobusom Zenica – Kraljeva Sutjeska – Zenica, ručak na Bobovcu i vodička služba.
• Parcipacija za izlet za one koji idu vlastitim prevozom: 3,00 KM s tim da se moraju organizatoru najaviti 3 dana prije događaja. Parking u Kraljevoj Sutjesci
• Prijava i uplata do subote, 28. februara 2015. godine, do 12:00h

• REZERVACIJE ZA IZLET SE NEĆE VRŠITI, niti će se primati uplate na dan izleta. Uplatom u propisanom roku osiguravate svoje mjesto u prijevoznoj jedinici. Nakon gore navedenog termina za uplatu participacije za izlet, isti ne vraćamo u slučaju neodaziva.

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode). NE ZABORAVITI ORGANIZOVANI RUČAK NA BOBOVCU!

• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, GOJZERICE, PRESVLAKA, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše!)
• GOJZERICE su OBAVEZNE da bi se učestvovalo na ovom izletu.

Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta:
L – LAGANO
Lahka tura primjerena svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5h, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400m.

Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta:
N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Vremensko trajanje jednosmjerne ture: oko 3 sata
• Dužinsko trajanje jednosmjerne ture: oko 6 km
• Povratak u Zenicu: u večernjim satima.

Maršruta:
Zenica – Kraljeva Sutjeska (busem)
Kraljeva Sutjeska – Vodovod – dolina Bukovice – Bobovac i nazad (pješke)
Kraljeva Sutjeska – Zenica (busem)

TOP