ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Prognoza vremena na planini

Osim o spremnosti i spretnosti sudionika, uspjeh izleta uveliko zavisi o vremenskim prilikama, koje se nažalost ne mogu naručiti, ali se barem djelomično mogu predvidjeti. Pripremajući se za polazak na izlet treba obratiti pažnju je li prethodnih dana padala kiša (klizavost, blato na stazama, prohodnost makadamskih cesta)..

Planirajući izlet pametno je razmisliti i o dostupnim varijantama i mogućnostima skraćivanja izleta u slučaju vremenskih i drugih nepogoda. Večer prije puta poslušati službenu meteorološku prognozu na TV-u, radiju, internetu, a kada se jednom nađete u planini, koristit će vam vaše procjene vremena, utemeljene na vlastitom iskustvu. Na svakom izletu prati i posmatraj zbivanja na nebu!

Budući da se vrijeme u planini može mijenjati fantastičnom brzinom (npr. ljetni popodnevni pljuskovi), nemoguće je dati sasvim tačnu i sigurnu prognozu. Bez obzira na prognozu sa sobom uvijek treba nositi kišobran ili kabanicu.

Zatekne li vas u planini nevrijeme s grmljavinom, izbjegavajte izložene planinske vrhove, stjenovite grebene, stijene i osamljeno drveće zbog opasnosti od udara munje. Također, izbjegavajte klizave staze nad velikim strminama, a ako morate ići njima, tada koračajte pažljivo! U slučaju lošeg vremena i drugih nepovoljnih okolnosti, radije odustanite od cilja, jer se forsiranjem ne može ostvariti zadovoljstvo, koje je glavni cilj izleta.

POKAZATELJI VREMENA

DOBRO VRIJEME:
· visoki oblaci nejasnih kontura, mirujući ili dolazeći s istoka; magle i oblaci koji se spuštaju
· nebo blago modro ili jasno modro, vedro, blago večernje rumenilo čistih boja
· blag noćni i jutarnji povjetarac s vrhova u dolinu
· vidik nejasan, horizont dalek, konture mutne (ljeti)
· kišica iz svjetlijih oblaka

LOŠE VRIJEME:
· gomilasti oblaci, nepravilnih oblika
· nestalan vjetar, noćni povjetarac odozdo prema gore
· puhanje zapadnih, južnih i jugozapadnih vjetrova
· velika količina vlage i sparina
· brzo kretanje visinskih oblaka od istoka prema zapadu
· kolobari oko mjeseca i sunca

Vrijeme se može predviđati i pomoću barometra. Pad pritiska predznak je lošeg vremena, a porast ili stabilan pritisak dobrog.

TOP