ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Ponašanje u planinarskim domovima

Pridržavaj se kućnog reda. U planinarskom domu se osjećaj kao kod kuće, ali se i ponašaj kao kod svoje kuće (ili još bolje)!

Prilikom dolaska u dom u kojem ćeš noćiti predstavi se domaru, daj mu svoju ličnu kartu ili planinarsku iskaznicu ( snižava cijenu noćenja u planinarskim domovima do 50%). Prije odlaska pozdravi domara i obavijesti ga o smjeru svojeg daljnjeg kretanja. Ne odlazi iz doma dok nisi platio noćenje, jelo i piće (ali ne ostaj ni zauvijek!).
Štedi vodu u planinarskim i ostalim planinskim objektima.
Poslije 22 sata poštuj apsolutni mir, umorne planinare poštedi svojih pjevačkih i sličnih »sposobnosti«. U spavaonicu nemoj ulaziti s gojzericama na nogama, već za kretanje po domu ponesi papuče ili čiste tenisice.
U planinarskim objektima pušenje nije dozvoljeno. Uostalom, nije li mnogo ugodnije i zdravije udisati čisti gorski zrak negoli duhanski dim? Ne dozvoljavaj drugima da puše u prostoru gdje je to zabranjeno!
Ne opijaj se alkoholom po planinarskim domovima! To možeš činiti u svakoj birtiji u svom kvartu koja ti je neusporedivo bliža i gdje ćeš naći bolje društvo za to. Za dobro raspoloženje alkohol nije nužan, pogotovo se kloni prekomjernog konzumiranja sadržaja vinskih boca i čutura. Pijanci štete ugledu planinarske organizacije, a vođi izleta mogu stvoriti velike probleme (osim ako i on nije jedan od njih).
U planinarskim se objektima smije jesti i piti vlastita, donesena hrana i piće, ali ti ipak kupi čaj ili slično (bar nešto) jer tako potpomažeš održavanje doma. U interesu ti je da dom bude otvoren i sljedeći put kad dođeš.
Ako je gužva u domu, ustupi što prije svoje mjesto onima koji dolaze.
Planinarske objekte za sobom ostavljaj u stanju kakvo je bilo prije ili još boljem, kako bi i sljedeći posjetitelji mogli u njima ugodno boraviti.

TOP