ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Obrok u planinama

Boravak u planinama predstavlja svakako nezaboravan događaj. No, kako se ne živi samo od ljepote, za odlazak u prirodu potrebna je kvalitetna priprema. Staro planinarsko pravilo je da svatko za sebe ponese  jelo i piće. Ako su u pitanju mali planinari, očekuje se pomoć roditelja.
Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije. Planinari su veliki potrošači te ako je posrijedi staza s preprekama, strma staza s intenzivnim nagibom ili hodanje uz nošenje tereta, može se reći kako je riječ o vrlo visokoj energetskoj potrošnji. Pravi raj za nutricioniste! Potrebno je prehranom samo ovladati umorom i spriječiti pojavu gubitka tekućine.
U planinarskoj torbi…
Odaberite između: suhog voća (smokve, marelice, datulje, šljive, banane, grožđice), kikirikija, badema, oraha, lješnjaka, pistacija, trajnih sireva, sireva od soje, namaza, trajne salame (manje slane i masne), integralnih keksa, trajnih peciva od cjelovitog brašna ili konzerviranog kukuruza, graha slanutka, mesnih narezaka ili riba.
Energetske pločice s integralnim pahuljicama i sušenim voćem nezaobilazan su sadržaj svake planinarske torbe.
Moglo bi se zaključiti kako mnogi odlazak u planine koriste za uživanje u namirnicama koje inače izbjegavaju radi održavanja povoljne tjelesne mase.
Četiri su glavna pravila koja se odnose na prehranu za planinare, tj. rekreativne planinare koji vole boravak u planinama:
1. predvidite svaki obrok posebno i tako upakirajte, a na vrh posložite namirnice koje ćete prve upotrijebiti
2. planirajte namirnice minimalne zapremine i maksimalne vrijednosti
3. ne nosite pokvarljive namirnice i namirnice koje se mogu nagnječiti
4. dovoljno vode važnije je od dovoljno hrane.
Obvezno ponesite nekoliko vrećica supe koja se priprema brzo u jednostavnoj, priloženoj šalici.
Ne zaboravite…
-Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije.
-Nikada u planinu ne nosite namirnice ili jela koja prije toga niste probali.
-Nikada ne konzumirajte obilne obroke (jedite do nestanka gladi, ali prekinite obrok prije pojave osjećaja pune sitosti).
-Izbjegavajte pijenje iz iste bočice s nekoliko osoba.
-U planini konzumirajte vodu za koju vam jamče vodiči. Svakako je možete prije prokuhati ili pripremiti čaj (ako imate mogućnosti za to).
-Pijte svakih pola sata do sat vremena nekoliko gutljaja (ovisno o ritmu kretanja i temperaturi zraka)
bez obzira na to jeste li samo rekreativan ili već okorjeli planinar, grickajte redovito dok se penjete i zapamtite kako energija za velike napore dolazi od namirnica koje smo Vam naveli. Trebat će vam od dodatnih čak 300 kcal po satu, što biste potrošili i preskakanjem konopa ili igranjem nogometa u istom predviđenom intervalu.
-Za nesmetan mišićni rad unosite dovoljno minerala (supa, suho voće), dovoljno B vitamina i slobodno se uputite uzbrdo, ali – oprezno na nizbrdicama.

TOP