ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

3GLAV | Prenj – Pipremni uspon No.1

AVANTURA POČINJE. Početkom prošle godine, tokom VEDRO izleta i uspona, dio članova našeg udruženja izrazio je želju da se zajedničkim snagama udružimo i formiramo jedan tim koji želi da posjeti TRIGLAV, Nacionalni park koji leži na području sjeverozapadne Slovenije u Julijskim Alpama i popne se na njegovu najveću tačku. Najveći vrh koji se nalazi na području Triglava je na nadmorskoj visini od 2.864 metara, ujedno i najveći vrh bivše Yugoslavije, na kojem se nalazi Aljožev stub, markatni dio i obilježje Triglava.

Da bi se što bolje pripremili za uspon na Triglav kreirali smo 3 pripremna uspona na kojima će se izgraditi kondicija, spretnost, sposobnost, a također i edukativni dio koji je potreban prije samog polaska u Sloveniju. Dana 31.5.2015 godine, zajedno sa 22 člana posjetili smo Prenj, i popeli se na Zelenu Glavu (2115 m). Sa startom od Konjičke Bijele kolona se kretala prema planinarskoj kući na Jezercetu gdje se zadržala na kratkom odmoru a nakon toga uputila ka vrhu Zelena Glava. Uspon od planinarske kuće do Zelene Glave je bio otežan zbog većih nanosa snijega, pogotovo na dužinama ispod samog vrha, ali timskim radom zajednički smo prešli sve prepreke i uspjeli da se popnemo na vrh Prenja i uživamo u njegovoj jačini. Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini što smo mogli i zaključiti. Hvala PRENJU što nam je dozvolio da ga posjetimo i uživamo u njegovom čarobnom prostranstvu.

Zahvaljujemo se ovom prilikom i članu GSS stanice Zenica, Almiru Medanoviću, koji je obavljao funkciju zaštite i osiguranja učesnika i nesebično stavio na raspolaganje svoje znanje a naravno bio i edukativni vođa puta za snalaženje i kretanje u prirodi. Zahvaljući njegovom dugogodišnjem djelovanju u polju gorskog spašavanja naši članovi su se osjećali sigurno i bezbjedno što je velika prednost u visokogorstvu i usponima ove težine gdje se nalaze pješačenja pod velikim nagbom, velikim razlikama u visini a naravno i dužinama koje su iznad 20 kilometara hoda.

Zvanično, 1/3 pipreme za naš Triglav smo finalizirali. Nezaboravno iskustvo na Prenju donijet će nam veliku prednost zbog izgrađene kondicije i timskog djelovanja, faktori koji su neophodni za visokogorstvo i bezbjedan odlazak u Sloveniju na največi vrh Triglava.

Do novog uspona, novog rezultata, novog izvještaja, VEDRO!!!!

TOP